Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Opet na listi deset najboljih

Grubišno Polje pri vrhu po povlačenju novca iz EU

Zlatko Mađeruh
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
S obzirom na to da je pred Gradom osam projekata vrijednih oko 24 milijuna kn, očekuje se dobar rezultat i u sljedećim godinama

Grad Grubišno Polje našao se među 10 gradova koji prednjače u povlačenju sredstava iz EU. Naime, u proteklih pet godina našao se na šestom mjestu iza Ludbrega, Križevaca, Senja, Skradina i Trilja. Podatak da je u tom razdoblju godišnje u obliku neizravnih pomoći iz EU Grad povukao 1,459.091 kunu, ili 225,23 kune po stanovniku, što u konačnici daje iznos od 7,295.455 kuna, odnosno 1126,19 po stanovniku u razdoblju od 2013. do 2017. godine govori puno o zasluženom šestom mjestu na listi.

Grubišno Polje Delegacija u Izraelu U Grubišnom Polju uvele bi se nove kulture – indijska konoplja i kikiriki

Pohvala djelatnicima uprave

– Vezano je to uz investiciju izgradnje pročistača otpadnih voda, pri čemu smo povukli milijun eura europskog novca. Gradska uprava prati sve natječaje i redovito kreira projekte, pa je tako bilo i u ovom slučaju – kaže gradonačelnik Zlatko Mađeruh. – Svakako da ovakav status godi i pokazuje da smo u dosadašnjim nastojanjima bili na dobrom putu. U svakom slučaju želim pohvaliti djelatnike Gradske uprave koji su najzaslužniji za uspjeh takvog projekta – komentirao je gradonačelnik. S obzirom na to da je pred Gradom osam projekata vrijednih gotovo 24 milijuna kuna, očekuje se da će u narednim godinama još bolje kotirati kada je u pitanju dotok europskih sredstava.

– U ovoj ćemo godini povući manji dio, ali ćemo u narednoj povući najveći iznos toga novca projektima dogradnje i adaptacije dječjega vrtića Tratinčica i gradnje Proizvodno-poduzetničkoga inkubatora, pa će i to doprinijeti još boljem položaju na rang-listi uspješnosti lokalnih samouprava – kaže Mađeruh.

Poduzetnički inkubator najveći je projekt vrijedan čak 11 milijuna kuna, a sadržavat će osam proizvodnih jedinica veličine sto četvornih metara, ali i laboratorij za analizu tla.

Drugi projekt po veličini

Naime, prema novom zakonu svako zemljište će morati raditi analizu tla pa je, kažu iz grada, to dobra investicija za budućnost jer će laboratorij koristiti i oni izvan grada. Drugi po veličini projekt jest nadogradnja Dječjeg vrtića Tratinčica za koji će iz fondova EU dobiti 7,4 milijuna kuna dok će ostatak od milijun kuna financirati RH. Vrtić će dobiti dvije dodatne skupine, kotlovnicu, bolji sustav grijanja, peć u dvorani za tjelesni, ali i program engleskog jezika.

Za pročistač je Grad dobio milijun eura iz EU fondova Uspjeh u povlačenju novca iz fondova EU Grubišno Polje na 6. mjestu u Hrvatskoj