Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sukob

HDZ: Gradonačelnička plaća u Vrgorcu 9000 kn; Pranić: Volonter sam bez naknade

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vrgorački HDZ-ovci demantirali su podatak da je Ante Pranić najštedljiviji gradski čelnik tvrdeći da je njegova plaća 9.000 kuna neto, a on im je uzvratio da plaću od 1. siječnja, kada je stupio na dužnost saborskog zastupnika, ne prima, već je volonter bez naknade

HDZ-ov Klub vijećnika u Gradskom vijeću Vrgorca u srijedu je demantirao informaciju da je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najštedljiviji gradski čelnik u Hrvatskoj,  jer je, kako navode, gradonačelnička plaća u Vrgorcu početkom godine uvećana 2,5 puta, a Pranić je od prosinca i saborski zastupnik Mosta pa uživa saborsku plaću.

Ante Pranić Sukob između Ante Pranića i Željka Primorca U Vrgorcu bjesni rat između HDZ-a i Mosta

Portal gradonačelnik.hr u ponedjeljak je objavio analizu plaća gradskih i županijskih čelnika po kojoj je Pranić najštedljiviji gradski čelnik jer mjesečno prima 4306 kuna neto, a jedini je gradonačelnik s plaćom nižom od prosječne hrvatske plaće. Tu su informaciju prenijeli Hina i niz portala.

HDZ-ov Klub vijećnika u Gradskom vijeću Vrgorca ističe kako je netočno da je najmanja gradonačelnička plaća u Hrvatskoj upravo ona vrgorska jer je Vijeće Grada Vrgorca još 5. prosinca donijelo odluku o povećanju koeficijenta za izračun plaće gradonačelnika s 1,4 na 3,5, što je 2,5 puta više, tako da je Pranićeva plaća povećana na oko 9000 kuna neto, odnosno oko 13.500 kuna bruto. Odluka je stupila na snagu 1. siječnja.

Vrgorački HDZ također podsjeća da je Pranić od 7. prosinca postao saborskim zastupnikom Mosta, budući da je Ivan Kovačić svoj saborski mandat stavio u mirovanje.

Na priopćenje HDZ-ovog Kluba vijećnika odmah je reagirao i Pranić rekavši da se radi o "suludim optužbama". Tvrdi kako je plaća gradonačelnika Vrgorca od 27. lipnja 2016. do 1. siječnja ove godine iznosila netto 4.300kn, a od 1. siječnja, kada je stupio na dužnost saborskog zastupnika, volonter je bez naknade.

Štedljivi i uspješni u projektima

- Plaća za koju HDZ iznosi neistine, nikada nije isplaćena; a taj modalitet je trebalo pravno ostvariti radi podizanja plaće u gradskoj upravi ostalim zaposlenicima koji su zbog mjera štednje 18 mjeseci primali minimalne plaće. Zanimljivo je prozivanje vrgoračkog HDZ-a koji je iza sebe ostavio milijunske dugove, neisplaćene stipendije, neisplaćene subvencije poljoprivrednicima, kao i brojne neplaćane račune prema dobavljačima. Ni to im nije bilo malo pa je moj prethodnik uživao punih šest mjeseci privilegiju najskupljeg djelatnika grada dok su zaposlenici grada imali minimalac, a ja kao gradonačelnik dijelio njihovu sudbinu. Navikao sam na HDZ-ova prozivanja, ali građani su pokazali na izborima što misle o njima, a što o meni - ističe Pranić.

Željko Primorac Rat između koalicijskih partnera na državnoj razini Nakon prijave Mosta članovi vrgoračkog HDZ-a završili na policiji

Mladi gradonačelnik, stoji u priopćenju, 18 je mjeseci imao minimalnu plaću bez službenog mobitela, a sa svojim timom gradsku upravu grada Vrgorca učinio je jednom od najštedljivijih, ali i jednom od najuspješnijih po broju realiziranih projekata. Među ostali, navodi Pranić, to potvrđuje ulaganje od 100 milijuna kuna u gospodarskoj zoni Ravča gdje se očekuju nova radna mjesta, pokretanje poduzetničkog centra preko kojeg je 40-ak OPG-ova dobilo po 15.000 eura bespovratnih sredstava, četvrti su grad u Hrvatskoj po povećanju zaposlenosti u 2016. u odnosu na 2015., povećali su naknade za novorođenčad i poticaj poljoprivrednicima dvostruko...

- Mogu navesti i što su u tih 18 mjeseci sve radili oni koji me danas prozivaju: bivši gradonačelnik HDZ-a uhljebljen je u županijskom uredu, kandidatkinja na zadnjim izborima krenula je raditi u poreznoj upravi, a dva zadnja predsjednika HDZ-a zaposleni su u državnim ustanovama. Očito su zadnjih 18 mjeseci brinuli samo za vlastita primanja i uhljebnička mjesta pa ne znam odakle im obraz da mi se uopće obraćaju. Vjerojatno je razlog za ove sulude optužbe činjenica da je grad Vrgorac sinoć uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti Lex šerifa Ustavnom sudu - zaključio je Pranić.

Stipe Petrina Stipe Petrina osvojio četvrti mandat Uvijek ima tih 20 posto koje možeš posut' srebrom i zlatom, ali su ipak kontra