Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Završena gradnja reciklažnoga dvorišta

Hrebak: Doline će u budućnosti postati veliki pogon za gospodarenje otpadom

Foto: Facebook Grada Bjelovara
Ovo reciklažno dvorište dio je budućeg Centra za recikliranje otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljanje otpada te kompostana

Završena je gradnja reciklažnog dvorišta na prostoru odlagališta otpada Doline. Vrijednost projekta je 6,624.616,01 kn, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Hrebak i državni tajnik Žunac razgovarali o povlačenju novca iz fondova EU Zahvaljujući projektima EU, lani smo realizirali 50 milijuna kuna više nego 2016. godine

Trenutačno na 19,6% odvajanja

Sagrađeno reciklažno dvorište povećat će kvalitetu života stanovništva, doprinijeti smanjenju odlaganja problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad, a sve će rezultirati smanjenjem nepropisno odbačenog otpada u okoliš.

U reciklažno dvorište građani će moći odložiti papir, karton, plastiku, PET, PE – foliju, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulatore, ambalažno i ravno staklo, otpadne gume, metalni glomazni otpad, elektronički otpad, fluorescentne cijevi i žarulje, glomazni otpad, rabljeno jestivo i motorno ulje i ambalažu, manje količine građevinskog otpada do 200 kg, manje količine granja od orezivanja, stiropor i slično. Nešto više o toj temi rekao je Josip Heged, član uprave Komunalac d.o.o., koji napominje da Bjelovar po odvajanju otpada stoji dobro.

Gradonačelnik Hrebak primio državnog kuglačkog prvaka ‘Naviknuti smo na dobre rezultate Kuglačkog kluba Bjelovar, ovo je vjerojatno kruna karijere’

– Nismo još na 50 posto odvajanja, ali rijetko tko u Hrvatskoj jest, međutim sve govori da smo na dobrom putu. Danas možemo konstatirati da smo negdje na 19,6 posto u odvajanju prikupljenog otpada. Naša je obveza da smanjimo deponirane količine otpada na naše odlagalište na 50 posto – rekao je Heged napomenuvši da će se gradnjom kompostane riješiti pitanje biootpada pa će Bjelovar tu brojku od 50 posto vrlo lako doseći.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da će upravo Doline postati pogonom za gospodarenje otpadom.

– Ovo reciklažno dvorište dio je budućeg Centra za recikliranje otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljanje otpada te kompostana. Oba su ta projekta u fazi projektiranja. Doline će u budućnosti postati veliki pogon za gospodarenje otpadom – poručio je Hrebak napomenuvši.

Proračun vrijedan 306 milijuna kuna U samo nekoliko mjeseci prepolovili prirez, a nova IT tvrtka otvara svoju podružnicu

Suradnja s lokalnim jedinicama

– Mi ćemo, ne samo riješiti pitanje gospodarenja otpada našeg grada nego vrlo vjerojatno, u budućnosti, i županije. Spremni smo za sve te količine, a spremni smo i otvoriti vrata svim jedinicama lokalne uprave koje su zainteresirane. Ponosimo se time što smo među boljima u Hrvatskoj u smislu strategije i načina na koji se ovdje rješava problem s otpadom – kazao je gradonačelnik.