Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik Hrebak i državni tajnik Žunac razgovarali o povlačenju novca iz fondova EU

Zahvaljujući projektima EU, lani smo realizirali 50 milijuna kuna više nego 2016. godine

Foto: Facebook Grada Bjelovara
Gradonačelnik Dario Hrebak pohvalio se rezultatima u povlačenju europskog novca koji su Bjelovar svrstali među najuspješnije gradove. Zadovoljan je brojkama bio i državni tajnik Velimir Žunac

Grad Bjelovar u protekloj je godini bio iznimno uspješan kada su u pitanju prijave projekata za sufinanciranje iz fondova EU, što ga je svrstalo među najuspješnije gradove. U samo dvije i pol godine prijavljeni su brojni projekti čija ukupna vrijednost iznosi oko 200 milijuna kuna, a do sada je odobreno sufinanciranje u iznosu od 104 milijuna kuna.

Reciklažno dvorište Povećat će se kvaliteta života stanovnika U Bjelovaru otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 6,6 milijuna kuna

U tom smjeru Grad ide i u 2020. i uskoro prijavljuje nove projekte. Upravo o budućim projektima gradonačelnik Dario Hrebak razgovarao je s državnim tajnikom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimirom Žuncem. Kao i dosadašnjih godina, početak nove godine važan je za godišnji osvrt poslovanja Grada, pa se tako gradonačelnik Hrebak osvrnuo se na rezultate.

– Koliko su važni europski projekti, pokazuju izvršenja dosadašnjih proračuna, odnosno koliko je plaćeno i realizirano. Tako je u 2016. bilo 130 milijuna kuna na godišnjoj razini, 2017. – 133 milijuna kuna, 2018. – 148 milijuna kuna, što je 15 milijuna više, i onda dolazi 2019. u koja je trenutačno realizirao oko 180 milijuna kuna – kazao je Hrebak i dodao da je od dana kada su preuzeli Grad, pa sve do danas, realizirano 50 milijuna kuna više nego 2016. godine.

– To je ogroman pomak – naglašava gradonačelnik te ističe da je Grad smanjio broj djelatnika, ali djelatnici rade više.

Gradonačelnik Hrebak primio državnog kuglačkog prvaka ‘Naviknuti smo na dobre rezultate Kuglačkog kluba Bjelovar, ovo je vjerojatno kruna karijere’

Hrebak naglašava da je ta brojka pokazatelj dobrog povlačenja sredstava iz fondova EU te je zahvalio državnom tajniku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimiru Žuncu na dobrim smjernicama. Također je najavio i novu financijsku perspektivu od koje Grad očekuje puno, a riječ je o ITU mehanizmu (mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja) koji predstavlja veliki razvojni potencijal za urbana područja.

– To ćemo koristiti za buduće projekte koje planiramo, kao što su toplice, zatvoreni bazeni – rekao je gradonačelnik i dodao da je 14 gradova do sada u ITU mehanizmu među kojima je i Bjelovar.

Kad je riječ o Bjelovaru, državni tajnik ima samo pohvale.

– Ove brojke pokazuju rast proračuna na svakoj razini, kao i u svim drugim gradovima i općinama Bjelovarsko-bilogorske županije. Došao sam vidjeti rezultate projekata koje mi sufinanciramo te kako se porezna politika Vlade odnosi na naše gradove i općine. Zadovoljan sam ovim rezultatima – kazao je Žunac i dodao da ovakvi rezultati nisu samo od decentralizacije, već od povlačenja sredstava iz fondova EU, što je Grad Bjelovar dobro prepoznao i na tome intenzivno radi.

Proračun vrijedan 306 milijuna kuna U samo nekoliko mjeseci prepolovili prirez, a nova IT tvrtka otvara svoju podružnicu