Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Za razdoblje 2021.-2027.

Hrvatskoj 9,89 milijardi eura za regionalni razvoj i Kohezijsku politiku

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
Važno je naglasiti kako je ovo tek prvi prijedlog na osnovu kojeg slijede pregovori u Vijeću što može utjecati na ishod budućeg zakonodavnog paketa

Sukladno najavama, BDP po glavi stanovnika ostao je glavni kriterij za dodjelu sredstava Kohezijske politike te je Republici Hrvatskoj za razdoblje 2021.-2027. dodijeljeno 9,89 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 8,6% izraženo u tekućim cijenama u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014.-2020, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija. Kada gledamo u stalnim cijenama, Republika Hrvatska bi u idućem proračunskom razdoblju EU 2021.–2027. ipak ostvarila smanjenje alokacije u iznosu oko 5,5%. Početno najavljeni veliki rezovi za Kohezijsku politiku ipak se nisu u velikoj mjeri odrazili na alokaciju sredstava za Hrvatsku.

Nagrade za natječaj Volim svoju županiju Treće izdanje Nagrađeni pobjednici foto natječaja 'Volim svoju županiju'

Sveukupno realno smanjenje alokacije za Kohezijsku politiku EU za razdoblje 2021. – 2027. potrebno je gledati u kontekstu Brexita te brojnih novih sigurnosnih i političkih izazova poput masovnih migracija, priljeva izbjeglica kao i globalizacijskih tokova koji su očekivano utjecali na strukturu EU proračuna. Iako je došlo do realnog smanjenja alokacije za većinu zemalja članica, podržavamo daljnje napore za očuvanje važnosti Kohezijske politike u kontekstu smanjivanja razvojnih nejednakosti regija Europske unije i što manje smanjenje ukupnog proračuna za Kohezijsku politiku.

Važno je naglasiti kako je ovo tek prvi prijedlog na osnovu kojeg slijede pregovori u Vijeću što može utjecati na ishod budućeg zakonodavnog paketa.

Županije - prijatelji djece Priznanja Proglašene prve županije prijateljice djece Svečano obilježavanje 15. obljetnice Hrvatske zajednice županija 15. obljetnica Hrvatske zajednice županija Decentralizacijom do ravnomjernog regionalnog razvoja