Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
natječaj europske komisije

I Pag osvojio vaučer za besplatni WiFi

Foto: Photo by rawpixel on Unsplash
Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih

Objavljeni rsu ezultati natječaja WiFI4EU preko kojeg Europska komisija dijeli 42 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i općinama.

Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih, a među 2800 dobitnika u prvom pozivu sredstva su odobrena za 224 hrvatske općina i grada. Ukupno tako u Hrvatsku u ovom krugu ide 3,36 milijuna eura.

postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu Grad Pula među prvim dobitnicima EU sredstava na natječaju WiFi4EU

Grad Pag je među 224 hrvatskih dobitnika od čega su 63 grada i ostalo su općine.

Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

Benediktinke u paškom samostanu Benediktinke sv. Margarite u Pagu Samostan slavi 700. obljetnicu i otvara stalnu izložbu crkvene umjetnosti

"Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba", rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Cijeli popis hrvatskih 'najbržih prstiju' možete pogledati na linku.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća