Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Radni posjet Općini Drenovci

Ide se u rješavanje dokumentacije za gradnju sportske dvorane

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Župan daje punu potporu i u gradnji Centra za preradu GMO free soje u Drenovcima, vrijednog 40 milijuna kuna

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem, posjetio je Općinu Drenovci, u kojoj se susreo s načelnikom Josipom Nasurovićem i njegovim suradnicima. Bila je ovo prilika da se Dekanić, kao nedavno izabrani župan također nedavno izabranog načelnika, upozna sa stanjem u općini, problemima s kojima se susreću predstavnici Općine Drenovci kao i mogućnostima njihova rješavanja, a u cilju osiguranja uvjeta za kvalitetniji život i ostanak mladih.

Među ostalim, načelnik Općine upoznao je župana s aktualnim projektima koji su u tijeku ili u pripremi, a kao veliki nedostatak naveo je da na području općine, koju čini pet naselja, nema nijedne sportske dvorane.

Potpora sojari 

-  Izgradnjom dvorane i proširenjem zgrade osnovne škole stvorit će se pretpostavke da i ispostava srednje škole zaživi u puno većem obujmu, jer učenici žele imati iste uvjete školovanja kao i njihovi vršnjaci u drugim sredinama. Župan traži da se maksimalno aktiviramo i da u suradnji sa školom što prije riješimo dokumentaciju za gradnju dvorane i budemo spremni za apliciranje projekta, jer od sljedeće godine kreće novo programsko razdoblje EU – rekao je Nasurović.

Bilo je riječi i o funkcioniranju Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci, otvorenog u rujnu 2016., koji omogućava proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Raspolaže s dva edukacijsko-proizvodna 
postrojenja za preradu voća i/ili povrća te proizvoda od brašna i proizvodnog pogona.

Općina Drenovci i Vukovarsko-srijemska županija korisnicima osiguravaju subvencionirani najam prostora i usluga te snose i ostale troškove.

– U Drenovcima, kao centru jedne mikroregije u čijoj školi djeluje i Ispostava Obrtničko-industrijske škole Županja, ne postoji sportska dvorana, niti je po tom pitanju svih proteklih godina išta učinjeno, a neophodna je za održavanje nastave. Potrebno je poduzeti aktivnosti u tom pravcu – rekao je Dekanić.

Dodao je i kako Inkubator, koji od osnutka financiraju Županija i Općina, mora postati samoodrživ i početi zarađivati, prije svega da se zaposlenicima iz vlastitih prihoda mogu isplatiti plaće. Istaknuo je da daje punu potporu u gradnji Centra za preradu GMO free soje u Drenovcima, vrijednog 40 milijuna kuna, jer nositelj projekta je Županija, a partner Općina Drenovci.

Samoodrživost poslovanja

Direktor Inkubatora Matej Brnić naveo je da početkom 2022. izlazi peta godina praćenja indikatora projekta, tijekom kojih nisu smjeli stavljati  svoj proizvod na tržište, a sada će to moći pa se ide u razradu novih ideja, s ciljem samoodrživosti poslovanja.

– Zajednički ćemo odlučiti koji će to proizvodi biti, napraviti računicu i vidjeti što je rentabilno. Najvjerojatnije ćemo ići  u smjeru da proizvođači donesu svoju sirovinu na preradu i  da preuzmu gotov proizvod. Mi ćemo odraditi i svu papirologiju, ambalažu i  deklaraciju, i odmah ga mogu distribuirati u trgovine – rekao je Brnić.

Dodao je kako je zaključeno da se projekt nastavlja, ali u cilju da sojara zarađuje novac. 

– Jako mi se sviđa županov način razmišljanja i stav da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, raditi, truditi se i donijeti rezultat, a ne da sojara bude gubitaš i da se onda svi vade na to – pa ona je županijska. Župan je dao svoju podršku poput “kotača zamašnjaka” u tom pravcu – rekao je Brnić.