Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Počele prijave za 14. Škraping Tkon – Otok Pašman 2019.

Iduće godine čak dva tjedna zabave i sporta uz više od 1500 natjecatelja

1/3
Foto: Biogradska rivijera
Škraping - međunarodna trekking & trail utrka, kombinacija je snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu

Prijave za međunarodnu trekking & trail utrku Škraping Tkon – otok Pašman 2019. koja će se održati 9. ožujka 2019. počele su u ponedjeljak 17. prosinca 2018. Prijave su otvorene do 1. ožujka 2019., a zainteresirani se mogu prijaviti online prijavnicom na https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/815.

Podaci o kotizaciji i ostalim informacijama vezanim za utrku nalaze se na službenoj stranici Škrapinga www.skraping.hr.

Četiri kategorije

Škraping - međunarodna trekking & trail utrka, kombinacija je snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu. Naziv je dobila po škrapama, oštrom otočkom kamenju, održava se svake godine u ožujku.

Pomorska bitka Pakoštane Pomorska noćna bitka vrhunac Dana vitezova vranskih

Škraping privlači brojne sportaše, rekreativce i amatere diljem Hrvatske i Europe te se tako na ovogodišnjoj 13. utrci Škraping Tkon – otok Pašman 2018. natjecalo više od 1300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na sljedećem 14. Škrapingu očekuje se još veći odaziv, više od 1500 natjecatelja.

Utrka je podijeljena na četiri kategorije: Ultra oko 45 kilometara, Challenger oko 25 km, Active oko 12 km i Light oko 6 km. Kategorija Ultra namijenjena je iskusnim sportašima, a novost je to da je sada trail koncept sa startom u Ždrelcu na otoku Pašmanu. Start ostalih kategorija je u Tkonu.

To se odnosi i na Light verziju utrke uvedenu prošle godine, a riječ je o obiteljskoj stazi dužine oko 6 kilometara na kojoj mogu sudjelovati i djeca.

Osim sportskog, Škraping ima kulturni i turistički karakter, pa će dva tjedna uoči utrke biti ispunjena nizom zanimljivih događanja, edukativnih predavanja, radionica, izložbi, predstava, a organizirat će se i ekološka akcija čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana.

Projekt Run Croatia liga trčanja Zaprešić Pridružite se ligi i saznajte o čemu trkači razmišljaju dok trče

U nedjelju 10. ožujka 2018. u galeriji Škraping centra udruga Ruta s Cresa održat će edukativnu radionicu filcanja vune i izrade predmeta od vune, a moći će se razgledati i izložba vunenih predmeta “Tajna Macmalića”. Isti dan održat će se i predavanje na temu “HOP” Ljubice Ajduković Ugarković, voditeljice projekta Hrvatski otočni proizvod, nakon čega će biti organiziran i posjet lokalnom OPG-u.

Dan nakon utrke, u nedjelju, održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića “Ćok” iz Tkona, s temom prijateljstva. Očekuje se sudjelovanje 150 malih natjecatelja iz 10 vrtića Zadarske županije, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša.

Foto: Biogradska rivijera

Osim šetnje do brda Ćokovac i Benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana, u nedjelju će se za male škrapere održati i lutkarska predstava “Pravi prijatelj” Produkcije Z. Škraping ima i humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe DV-a “Ćok” iz Tkona.

Bogatija turistička ponuda

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu reviju originalnih odjevnih predmeta od vune udruge Ruta s Cresa koja će se održati nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019. Slijedi koncert Damira Kedže & benda i DJ-a Marko, što će značiti zabavu do ranih jutarnjih sati.

Produljenjem manifestacije na dva tjedna obogaćuje se turistička ponuda u zimskim mjesecima, a Škraping svakako promovira otok kao atraktivnu turističku destinaciju koja obiluje prirodnim ljepotama, ali i nudi mogućnost razvoja sportskih aktivnosti u prirodi.

Tri dana sajma otočnih proizvoda

Jedan od najpopularnijih pratećih programa manifestacije Škraping je Sajam otočnih proizvoda, a svečano otvorenje 10. Sajma uz nastup KUU “Kunjka” i Klape “Sveta Cecilija” iz Korčule održat će se u subotu od 10:00 sati u Škraping centru u Tkonu.

Novina je da će Sajam trajati tri dana, od 8. – 10. ožujka 2019. godine, a očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka.

Proizvodi koje posjetitelji mogu kupiti na ovom sajmu označeni su prestižnom oznakom Hrvatski otočni proizvod - HOP.

Otok Gangarol (lijevo) jedan je od najvećih od 13 otoka u općini Tkon, a Orlić je najmjanji Tkon na otoku Pašmanu obiluje skrivenim pješčanim uvalama koje nude mir Kamene ribarske kuće pravi su izbor za robinzonski turizam