Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Tkon na otoku Pašmanu obiluje skrivenim pješčanim uvalama koje nude mir

Kamene ribarske kuće pravi su izbor za robinzonski turizam

Otok Gangarol (lijevo) jedan je od najvećih od 13 otoka u općini Tkon, a Orlić je najmjanji
1/2
Foto: TZ TKON
Broj takvih turista veći je iz godine u godinu, ali oni provode aktivan odmor, pa sve više ulažemo i u sportski turizam – ističu u TZO Tkon

Tkon na otoku Pašmanu, obiluje prekrasnim pješčanim plažama, a njegove obale oplakuje kristalno čisto more. Uz obalu postoji i mnogo skrivenih pješčanih, šljunčanih i stjenovitih uvala koje nude potpuni mir i osamu.

Otvorena izložba Vjetar Mediterana Tkon Otvorena izložba “Vjetar Mediterana”

U tom ambijentu, naročito s južne strane otoka Pašmana, nalaze se kamene ribarske kućice, njih oko stotinu, koje nude robinzonski turistički smještaj, a uz sve prednosti pružaju i jedinstveni pogled na Šibenski arhipelag i Kornate. Posjetitelji i turisti otkrivaju ondje i mnogobrojne staze i puteljke uz koje se pružaju drevni maslinici, vijugaju stari suhozidi, otkrivajući suptilnu povezanost čovjeka, otoka i pitome prirode. Eterični miris bujne mediteranske vegetacije u netaknutoj prirodi upotpunjuju mirisi i okusi lokalnih gastro-specijaliteta, naročito morskih delicija, u jedinstvenom ugođaju Mediterana.

Netaknuta priroda

– Sve više turista upravo traži taj robinzonski oblik turizma, mir i osamu i doticaj s čistom i netaknutom prirodom, no takvi naši gosti, čiji se broj iz godine u godinu povećava na otoku, provode i aktivan odmor, pa sve više ulažemo i u sportski turizam – ističu u Turističkoj zajednici Općine Tkon.
S brda Straža pruža se najljepši pogled na Kornatski arhipelag, Vransko jezero, Ravne kotare i planinski masiv Velebita. Cijeli otok pruža mnogobrojne mogućnosti za sportske aktivnosti, morske i kopnene, naročito treking i biciklizam. Iskusnim pustolovima najveći je izazov treking do Pustograda, bizantinske tvrđave iz 6. stoljeća, smještene na brdu iznad uvale Zaklopica, s kojeg se također pruža jedinstveni pogled na Pašmanski kanal. 
Općina Tkon, osim naselja Tkon i Ugrinić, obuhvaća još i 13 otočića, od kojih su najveći Gangarol, Žižanj i Košara, a najmanji Orlić, krije i mnoge povijesne zanimljivosti i znamenitosti.

drveni brod Regata Tradicionalni Đir po Pašmanskom kanalu

Veliko otkriće

Jedan od ovih otočića imena Gnalić skriva povijesnu priču o brodolomu koji se zbio 1583. u njegovoj blizini - priču o mletačkoj trgovačkoj galiji koja je prenosila luksuznu robu za Istanbul. Riječ je o jednom od najsenzacionalnijih podvodnih arheoloških lokaliteta na Jadranu, čijim istraživanjem se bave stručnjaci s Odjela za arheologiju u Zadru kao i ARS NAUTIKA – Institut za pomorsku baštinu, čije sjedište se nalazi upravo u Tkonu.

Samostan u Tkonu Kulturna baština na otoku Pašmanu Crkveno glagoljaško pučko pjevanje i danas odjekuje u Tkonu