Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Kulturna baština na otoku Pašmanu

Crkveno glagoljaško pučko pjevanje i danas odjekuje u Tkonu

Samostan u Tkonu
Foto: Općina Tkon
Dječji vrtić “Ćok” uz pomoć Općine i udruge Dragodid već nekoliko godina organizira radionice na kojima se obnavljaju suhozidi

Otok Pašman iz godine u godinu postaje sve zanimljivija turističko-kulturna destinacija. Na njegovu krajnjem jugoistoku smjestila se mala općina Tkon, bogate prirodne i kulturne baštine i tradicije. Kroz povijest ovog kraja, od rimskih i ilirskih vremena, sve do današnjih dana, mijenjali su se razni utjecaji, koji su, svaki na svoj način, ostavili pečat svog vremena danas vidljivog kroz iznimno bogate materijalne tragove.

Mirisi Dalmacije Na manifestaciji Mirisi Dalmacije prve nedjelje u srpnju bit će više od 20 izlagača Velika fešta mirisa i okusa Dalmacije

Najznačajniji spomenik nulte kategorije zasigurno je Benediktinski samostan na brdu Ćokovac iz 11. stoljeća, od mjesta Tkona udaljen svega dva kilometra. To je posljednji aktivni muški benediktinski samostan u Hrvatskoj i poznato glagoljaško središte. Njegov utjecaj na ovaj kraj, a i šire, kroz povijest je nemjerljiv. Osim pismenosti i kulture koju je širio, do dana današnjeg je ostalo sačuvano crkveno glagoljaško pučko pjevanje koje njeguje udruga Pučkih pivača crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. Ova udruga nosi i prestižnu oznaku HOP za svoje izvorno autohtono pjevanje. Čuveno je oslikano Tkonsko raspelo s kraja 15. stoljeća kao i niz kamenih fragmenata-reljefa koji se čuvaju u malom samostanskom lapidariju.

Utvrda Pustograd iz 6. stoljeća

Župna crkva Sv. Tome Apostola iz 11. stoljeća krije bogatu i još neistraženu povijest. Unutrašnjost crkve krasi barokni oltar sa slikom Bogorodice koja na koljenima drži malog Isusa. Crkva je 1944. godine u savezničkom bombardiranju bila znatno oštećena - uništen je oltar sv. Tome i oštećen zvonik koji se uz financijsku potporu Ministarstva kulture sada obnavlja i vraća u prvotno stanje.

U samom centru mjesta nalazi se crkvica Sv. Antuna Pustinjaka iz 17. stoljeća, a na brdu Kalvarija iznad Tkona crkvica Gospe od sedam žalosti iz 18. stoljeća s križnim putem. S njenog položaja kao i s položaja na kojem je smješten Benediktinski samostan pruža se nezaboravan pogled na Biogradsku rivijeru i okolne otoke.

Povratak u život starog kina u Svetom Filipu i Jakovu U središtu Svetog Filipa i Jakova bit će moderan kulturni centar Povratak u život starog kina

Od arheoloških lokaliteta izdvajaju se: Bizantinska utvrda Pustograd iz 6. stoljeća, smještena na otprilike 100 metara nadmorske visine, iznad uvale Zaklopica do koje iz Tkona vodi markirana cesta i poslije planinarski put do samog vrha brda s kojeg puca prelijepi pogled unaokolo - na zapad do Zadra i Velebita, preko Biograda i Vranskog jezera, do otoka Vrgade i Kornata.

Lokalitet Crnike s Ugrinić dvorima iz 16. stoljeća smješten je u unutrašnjosti otoka. To je kamena utvrda na dvije etaže, opasana moćnim i visokim suhozidima, a u prošlosti je služila kao vojna utvrda i za stanovanje lokalnog stanovništva. Lokalitet Tkon - Poljane poznat je po predaji da je na tom prostoru davno prije bila izgrađena crkva Sv. Aleksandra - Pape. Istraživanja pod simboličnim nazivom “U potrazi za Sv. Aleksandrom“ traju već nekoliko godina i dosad su pronađeni ostaci Rimske vile ali i neki drugi predmeti koju ukazuju da bi ta predaja mogla biti i istinita.

Suhozidna baština

No svakako najznačajnije arheološko istraživanje na području općine Tkon je podvodno istraživanje kod otočića Gnalića gdje se istražuje brodolom mletačke galije iz 16. stoljeća. To je najopsežnije istraživanje dosad i najveće takve vrste na Mediteranu poznato i kao “ Ogledalo renesansnog svijeta “. Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica sa sjedištem u Tkonu, na čijem čelu je dr. sc. Irena Radić Rossi, i međunarodni tim stručnjaka svako ljeto pomno istražuju lokalitet, te su s Hrvatskom zakladom za znanost pokrenuli projekt “Arheološke Jadranske plovidbe i brodogradnje” u okviru kojeg se proučavaju i ostaci potonule galije.

Suhozidna baština u Tkonu privlači posebnu pažnju. Suhozidi, bunje, gradine, bunari, mocire izgrađeni su posebnom tehnikom gradnje od prirodnog kamena bez korištenja vezivnih materijala. Prepoznati su kao mali, ali značajni i vrijedni spomenici mukotrpnog rada pašmanskih seljaka kroz stoljeća.

Arheološka istraživanja u Tkonu Otok Pašman Nova arheološka otkrića u Tkonu

U Tkonu se ta tradicija uspješno nastavlja kroz one najmlađe pa tako dječji vrtić “Ćok” uz pomoć Općine Tkon i udruge Dragodid već nekoliko godina organizira radionice na kojima se obnavljaju suhozidi.

Za kraj treba spomenuti da su na području Općine Tkon u tijeku radovi zaštite i obnove svih spomenutih objekata i lokaliteta, kao i arheološka istraživanja koji se odvijaju različitim tempom i intenzitetom. U općini ističu blisku suradnju sa Sveučilištem u Zadru, Odsjekom arheologije na čelu s arheolozima Tomislavom Fabijanićem, Irenom Radić Rossi i njihovim studentima, Konzervatorskim odjelom Zadar te Institutom Ars Nautika. Zahvaljujući Zadarskoj županiji i Ministarstvu kulture, općini Tkon u protekle dvije godine za projekte zaštite i revitalizacije Općine Tkon dodijeljeno je 400.000 kuna bespovratnih sredstava.

Na 11. Školjki klape iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Pakoštane Na 11. Školjki klape iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine