Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Otok Pašman

Nova arheološka otkrića u Tkonu

Arheološka istraživanja u Tkonu
1/2
Foto: TZ TKON
Sondažna istraživanja gomile kamenja za koje se smatra da su ostaci crkve sv. Aleksandra počela su 2015.

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru je uz financijsku pomoć Ministarstva kulture te logističku pomoć općine Tkon 2015. počeo sa sondažnim istraživanjima na lokalitetu Poljane, otprilike kilometar jugoistočno od centra Tkona, uz more, gdje se nalazi poveća gomila kamenja za koju se smatra da krije ostatke crkve sv. Aleksandra, dok se u širem arealu vide ponegdje dobro očuvani ostaci rimskih zidova.

Aktivan odmor na Biogradskoj rivijeri Aktivni odmor privlači sve više gostiju Prvo riješite pet zagonetki, pa krenite u istraživanje rivijere

Dosadašnja istraživanja, a posebno ona provedena u svibnju ove godine, otkrila su ostatke arhitekture datirane u antičko i kasnoantičko vrijeme uz mnoštvo keramičkih i staklenih ulomaka. Posebno su zanimljive prostorije koje su činile dio sustava antičkog “podnog grijanja” te prostorije s podlogom koja je očito nosila mozaični pod čiji su dislocirani ostaci učestali nalaz na lokalitetu.

– Sigurno je da se na Poljanama nalazila rimska vila rustika na kojoj je kasnije mogla biti sagrađena crkva čije ostatke tek treba arheološki potvrditi iako pokretni nalazi upućuju na njezino postojanje. Do sada je istraženo manje od jedne četvrtine površine lokaliteta, pa će daljnja istraživanja pružiti odgovore na sva neodgovorena pitanja – rekli su voditelji istraživanja Tomislav Fabijanić i Zrinka Brkan Klarin.

Akvatlon Tkon Tkon Akvatlon za izdržljive plivače i trkače

Crkva sv. Aleksandra u Tkonu spominje se prvi put u povijesnim izvorima krajem 11. stoljeća. U dokumentu se spominje Petar, opat benediktinskog samostana u Biogradu, koji je kupio zemlju nasuprot crkve. Crkva se ne spominje u kasnom srednjem vijeku, pa se može smatrati da je do tada prestala funkcionirati. Gdje se točno ta crkva nalazila, nije pouzdano poznato. Međutim, lokalna tradicija smatra da se baš nalazila na predjelu Poljane te da kameni ostaci kriju njezine ostatke.

Sajam otočnih proizvoda Prilika za izlagače Sajam otočnih proizvoda u Tkonu na otoku Pašmanu