Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Aktivni odmor privlači sve više gostiju

Prvo riješite pet zagonetki, pa krenite u istraživanje rivijere

Aktivan odmor na Biogradskoj rivijeri
1/12
Foto: TZ Biograd na Moru
Rješenja zagonetki vode turiste u razgled pet odredišta: Biograda na Moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Svetog Filipa i Jakova

Zbog blage mediteranske klime, čistog mora, razvedene obale i mnogobrojnih prirodnih fenomena biogradska rivijera turistima nudi sve više mogućnosti za aktivan odmor. Posljednjih godina, ističu u Turističkoj zajednici grada Biograda, promijenio se profil gostiju koji sve više traže mnogo više od sunčanja i kupanja na plaži pa su, shodno tome, razradili niz novih, aktivnijih programa.

“Avantura a la carte”

– Samo u prva četiri mjeseca ove godine posjetilo nas je oko 13.000 domaćih i stranih turista, a bilježimo i porast noćenja i dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. To je svakako rezultat naših napora da u suradnji s ostalim turističkim zajednicama naše rivijere osmislimo cjelovitu ponudu koja obuhvaća i predsezonu, a zadovoljava specifične potrebe naših gostiju jer za sve ljubitelje adrenalina Biograd je pravo mjesto s pregršt mogućnosti za malo drukčiji i posebniji odmor – kaže Ivana Kulas, direktorica biogradske Turističke zajednice.

“Avantura a la carte” jedan je od programa koji je kod turista izazvao veliku pozornost. Riječ je o interaktivnoj karti koja vodi u avanturu otkrivanja Biogradske rivijere. Turisti prvo moraju riješiti zagonetke čija ih rješenja vode u razgled pet odredišta: Biograda na Moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Sv. Filipa i Jakova. Tako su gosti u stalnom pokretu i od odredišta do odredišta otkrivaju vidike, znamenitosti i posebnosti područja.

Božidar Londin na potpisivanju sporazuma o luci Biograd na moru potpisan Sporazum Za luku Biograd na Moru 1,5 milijuna kuna

Biograd i okolica nalaze se na karti dobro razrađenih hodačkih i biciklističkih ruta različite težine koje vode prema Pakoštanima i oko Vranskog jezera. Rute su razrađene za sve stupnjeve kondicije, a bicikli se mogu unajmiti na nekoliko gradskih punktova.

– Zbog produljenja turističke sezone kao alternativu ljetnim vodenim sportovima gostima smo ponudili trekking, jahanje, ribolov i promatranje ptica u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero. Na ranču u Jankolovici je škola jahanja i terapijskog jahanja, a mogu se organizirati i ljetni jahaći kampovi, dok je otok Pašman postao poznat po skrapingu, hodanju i trčanju po oštrim obalnim stijenama koje mi zovemo škrape – ističe direktorica Kulas.

Biogradsko je područje najzanimljivije za ronjenje i jedrenje. U tim se sportovima zbog blage klime može uživati tijekom cijele godine. Iskusnim roniocima ovo područje sjevernodalmatinskog akvatorija je izazov jer obiluje raznolikim podmorjem i mnogobrojnim prirodnim fenomenima poput zidova, grebena i spilja prepunim ribe. Posebnost akvatorija je u tome što se u svim vremenskim prilikama može naći mjesto zaštićeno od vjetra i valova gdje se nesmetano roni, a prozirnost mora je iznimna, čak do 40 metara. Na biogradskim plažama Dražica i Bošana certificirani ronilački klubovi organiziraju i škole ronjenja.

Prilagodili se i djeci

Budući da se nalazi na najrazvedenijem dijelu Jadranskog mora, na području s najvećim brojem otoka i nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode, a ima i marinu s oko tisuću vezova u moru i 200 na kopnu, Biograd svake godine posjećuje sve veći broj nautičara. Biogradski jedriličarski klub organizira regate tijekom cijele godine, a Kornatsko otočje s više od 150 otoka, otočića i hridi jedna je od najatraktivnijih nautičkih destinacija u svijetu.

Pašman Biogradska rivijera Aglomeracija Biograd, Pašman i Tkon: Novi sustav 
odvodnje i vodoopskrbe

– Na našoj plaži Dražica također postoje različite ponude zabave. Može se letjeti padobranom, skijati na vodi, surfati, voziti vodenim skuterima, čamcima, kanuima i pedalinama. Naši gosti često odlaze i na rafting na Krku i Zrmanju jer smo blizu tih prirodnih ljepota. Iako imamo i sportske terene za mali nogomet, košarku, minigolf i druge sportove, najviše naših gostiju igra tenis pa smo tijekom godina izradili teniski centar s 14 terena sa zemljanom podlogom, šest s tvrdom podlogom i noćnim osvjetljenjem. S obzirom na to da smo destinacija koju u najvećem broju posjećuju obitelji, posebnu pozornost posvetili smo djeci za koju smo osmislili niz sportskih i kreativnih programa prilagođenih njihovu uzrastu, a takvu je ponudu sigurno obogatio i novi Fun park Biograd – kaže Ivana Kulas.

Turizam se sve više razvija i u biogradskom zaleđu i to je, kažu u Turističkoj zajednici, dobar pokazatelj da se ostvaruje ideja o poduzetničkom povezivanju zaleđa i obale. Ruralni turizam, ističu, posebice u eno-gastro smislu, donio je svježu notu obali u zaokruživanju turističke ponude.

Gradonačelnici za mir Hrvatski grad među 7568 gradova u svjetskoj nevladinoj asocijaciji “Gradonačelnici za mir”: Biograd glavni za srednju i istočnu Europu