Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
Prilika za izlagače

Sajam otočnih proizvoda u Tkonu na otoku Pašmanu

Sajam otočnih proizvoda
Foto: Općina Tkon
Namjera je poticati razvoj otočne proizvodnje, očuvati autohtonost i tradiciju, te samozapošljavanje i ostanak stanovništva na otoku

U Tkonu se tradicionalno održava Sajam otočnih proizvoda. Većina izlagača na sajmu nositelji su prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod zbog njihove autentičnosti i originalnosti. Namjera održavanja sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti, poticaj samozapošljavanju otočnog stanovništva i njihov ostanak na otoku te brendiranje proizvoda prestižnom oznakom “Hrvatski otočni proizvod“.

Tkon Tradicija i kultura Radionice starih zanata na najmlađe u Tkonu

S područja Pašmana više od 15 je nositelja oznake HOP iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane. Oni proizvode proizvode u malim serijama kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, likeri, marmelade, sapuni i kreme na bazi maslinova ulja i ljekovitog bilja, suveniri od školjaka te rukotvorine – ručni rad pletene sprte i vrše, bokobrani i pandule za brodove. Za tu oznaku u 2018. kandidiralo se čak devet novih proizvođača iz Tkona.

U Tkonu je i sjedište Udruge poslovni klaster “Hrvatski otočni proizvod“ za cijeli Jadran te broji 80 članova s različitih hrvatskih otoka.

Škraping Predstavljena manifestacija 'Škraping jača turističku ponudu otoka Pašmana, Općine Tkon, ali i Zadarske županije' Vukovar svijeće Mališani zapalili svijeće Tkon obilježio 25. obljetnicu stradanja u Vukovaru i Škabrnji