Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljena manifestacija

'Škraping jača turističku ponudu otoka Pašmana, Općine Tkon, ali i Zadarske županije'

Škraping
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Cijeli Škraping tjedan pratit će i niz zanimljivih događanja predstave, edukativna predavanja, izložba slika, predstavljanje knjige, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana...

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije jučer je predstavljena sportsko-turistička manifestacija "Škraping Tkon – otok Pašman 2017" koja će se održati 4. ožujka 2017. godine u Tkonu.

Na predstavljanju Škrapinga bio je i župan Stipe Zrilić koji je pohvalio organizatore ovog važnog projekta jer on, kako je naglasio, prije svega jača turističku ponudu otoka Pašmana, Općine Tkon, ali i Zadarske županije.

- Škraping objedinjuje i kulturu i sport, to je spoj za održivi razvoj otoka, a jedinstvene škrape Pašmana i ovako dobar organizacijski tim te gostoljubivi otočani, jamstvo su originalnog proizvoda - istaknuo je župan dodajući kako ova manifestacija promovira otok Pašman i Zadarsku županiju otvarajući ujedno selektivne oblike turizma.

- Mi smo ove godine prešli 11 i pol milijuna noćenja što je nekada bio samo san. Prije 10 –ak godina imali smo upola manje noćenja, a nadam se da ćemo i u 2017. godini biti uspješni - rekao je župan.

Očekuje se dolazak oko 1.500 natjecatelja

Škraping - međunarodna treking utrka je kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije; Ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Active, cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobila prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Na prošlogodišnjem Škrapingu bilo je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom dvanaestom Škrapingu očekuje se još veći odaziv te dolazak oko 1.500 natjecatelja.

Posljednje četiri godine u timu Gorske službe spašavanja-stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Osim glavnog događaja, utrke Škraping 4. ožujka 2017. godine, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: predstave, edukativna predavanja, izložba slika, predstavljanje knjige, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Foto: Zadarska županija

Sajam otočnih proizvoda

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda koji će se održati u subotu i nedjelju te je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj koji je i zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 40 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona 20 nositelja.

Dječji Škrapić

Dan poslije utrke, u nedjelju 05. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 120 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava biti doniran Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.

- Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu -