Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
općina TKON

Najveće ulaganje u vrtić “Ćok” dosad, za obnovu 650.000 kuna

vrtić Ćok Tkon
1/3
Foto: Općina Tkon
Predviđeni rok trajanja radova je dva mjeseca, a u ta dva mjeseca djeca će ići u vrtić koji je izmješten na privremenu lokaciju, u Centar za kulturu u Tkonu

U siječnju ove godine počeo je Projekt sanacije i adaptacije dječjeg vrtića “Ćok” u Tkonu na otoku Pašmanu. Riječ je o dosad najvećem ulaganju u ovaj vrtić. Ukupna vrijednost projekta, koja uključuje troškove vezane za izradu projektne dokumentacije, radove i nadzor iznosi oko 650.000 kuna.

Joško Ševo Govorite li hrvatski? Predstavu koja je odigrana više od 550 puta gledali su i u Tkonu

Općina Tkon ovaj je projekt prijavila na javni natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pa su joj, temeljem tog natječaja, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 60 posto od ukupne vrijednosti projekta, dok će općina sudjelovati u financiranju s 40 posto od ukupnog iznosa. Predviđeni rok trajanja radova je dva mjeseca, a u ta dva mjeseca djeca će ići u vrtić koji je izmješten na privremenu lokaciju, u Centar za kulturu u Tkonu.

Ovaj vrtić u koji je ove pedagoške godine upisano 30 djece, od 2015. godine nosi oznaku Međunarodne ekoškole. Rad vrtića bazira se na kulturnom i baštinskom nasljeđu, a kroz sve segmente rada provlači se i dimenzija ekologije. Ove godine slijedi obnova tog prestižnog statusa. Program u RH uspješno vodi Udruga Lijepa naša u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Zakladom za odgoj i obrazovanje za okoliš koja je ujedno i međunarodni voditelj i koordinator programa.

Foto: Općina Tkon

Jedan od ciljeva na kojima se temelji program rada Udruge Lijepa naša upravo je promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša. U skladu s time, u tkonskom se vrtiću tijekom cijele godine provode mnogobrojne aktivnosti i projekti, primjerice “Mala škola glagoljice” i “Mi smo ekolozi”, za koje je sredstva dodijelilo Ministarstvo kulture RH. U sklopu sad već svjetski poznate manifestacije Škraping organizira se šetnja Škrapić za djecu čiji su glavni pokrovitelji Zadarska županija i Općina Tkon.

Foto: Općina Tkon

U centru mjesta organizirana je obnova suhozida i izrada bunje, a s djecom se odlazi i na različita događanja u Zadarskoj županiji. Najavljen je i projekt “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”, što bi se posebno odnosilo na produljenje radnog vremena vrtića do 17 sati. 

Dječji vrtić/Ilustracija Svečano uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima Vrtići uvode smjenski rad, posao će dobiti 30 odgojitelja