Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na manifestaciji Mirisi Dalmacije prve nedjelje u srpnju bit će više od 20 izlagača

Velika fešta mirisa i okusa Dalmacije

Mirisi Dalmacije
1/5
Foto: TZ Pakoštane
Feštu organizira etno udruga Dan u suradnji s TZ Općine Pakoštane, a cilj je isticanje bogatstva ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Prve nedjelje u srpnju, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pakoštane etno udruga Dan tradicionalno organizira eko i gastro manifestaciju Mirisi Dalmacije na rivi u Pakoštanima.

– Na ovoj ljetnoj manifestaciji više od 20 izlagača ponudit će posjetiteljima domaće delicije i slastice u čijim sastojcima se kriju prirodna blaga ljekovitog, aromatičnog i mirisnog bilja ovoga podneblja. U ponudi će biti i kozmetički proizvodi, buketi ili vrećice od ljekovitog bilja, a organizirat će se i radionice pletenja košarica od lavande i izrade vjenčića od mirisnog sveprisutnog škrebuta. Uz zvuke dalmatinske pjesme te boje, mirise i okuse Dalmacije, posjetitelji će moći uživati do kasnih večernjih sati – poručuju iz etno udruge Dan.

Fešta u Pakoštanima Fešta “Mali Križi, malo biži” Mladi grašak na tisuću načina: Pakoštane za Tijelovo u znaku biža

Cilj manifestacije isticanje je bogatstva ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u pakoškom kraju, poput lovora, lavande, smilja, ružmarina, timijana, bosiljka, metvice, kantariona i nevena. Organizatorima je želja upoznati goste s prirodnim bogatstvima i ljepotama njihova zavičaja i pružiti im nezaboravnu večer u kojoj će moći uživati u domaćim i autohtonim dalmatinskim mirisima i okusima.

Izlagači na manifestaciji Mirisi Dalmacije su ujedno i domaćini iz Pakoštana, kreativni i vrijedni ljudi koji uz svoje poslove i svakodnevne brige uvijek i rado nađu vremena za sudjelovanje na svim manifestacijama u organizaciji Etno udruge Dan i Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Radionice za djecu

– Ovo događanje nastavak je uspješne suradnje naše Turističke zajednice s etno udrugom Dan kao i sa ženama iz mjesta koje se sa zadovoljstvom uključe u tematske projekte poput ovog. Najzanimljiviji dio ovog događanja svakako je gastronomija pa turisti mogu uživati u delicijama poput torte i kolača s okusom lavande i slanih recepata s okusom ružmarina ili lovora. Lani smo, primjerice imali čak 20 vrsta kolača, torti, rolada, keksića s okusom lavande. Naše pakoške domaćice prezentirat će pripremu slanih delicija po tradicionalnim recepturama poput brudeta od ribe, dagnji na buzaru, sušene hobotnice i salate od plodova mora, dakle sve je u znaku mora – ističe direktorica TZ-a Općine Pakoštane Danijela Vulin.

Maraton uz Vransko jezero Vransko jezero Veliki biciklistički maraton za Praznik rada

Svako događanje u Pakoštanima popraćeno je dječjim kreativnim radionicama kao i prezentacijama sušenja bilja i proizvodnje mirisnih ulja. Tako će biti i na Mirisima Dalmacije. Djeca će svoju kreativnost moći izraziti na radionicama na temu mora.

Da bi gostima predstavile sva prirodna bogatstva kraja u kojem žive, mještanke se cijelu godinu pripremaju za ovaj događaj, pripremajući prikladne rekvizite, berući cvijeće i ljekovito bilje koje onda suše. Trude se, kažu, biti inovativniji, zanimljiviji i drugačiji u prezentiranju svojih zamisli, a sudeći prema odazivu publike, u tome i uspijevaju.

Turiste čeka dobra zabava

Pakoštanski gosti će, osim u Mirisima Dalmacije, uživati i u brojnim drugim ljetnim događanjima poput Litnje pričinjože, Fešte od pamidora, Dragarskim bumbetama te Materinim užancama, koje su, prema dosadašnjim ocjenama, i najzanimljiviji dio zabavnog ljeta u Pakoštanima.

Biograd na Moru Biogradska rivijera Osmislili novu avanturističku igru za turiste kroz rješavanje zagonetki