Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Fešta “Mali Križi, malo biži”

Mladi grašak na tisuću načina: Pakoštane za Tijelovo u znaku biža

Fešta u Pakoštanima
1/2
Foto: JAKOV ĐINĐIĆ
Ovu smo manifestaciju prvi put organizirali lani i oduševila je turiste, ali i domaće, kaže Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane

Zadnjeg dana svibnja, na rivi u Pakoštanima u 18 sati, održat će se druga gastronomska manifestacija “Mali Križi, malo biži”.

Biži su lokalno ime za grašak. Sezona mladoga graška kratko traje, pa se u Pakoštanima užurbano pripremaju za feštu od biži.

– Grašak se u Pakoštanima tradicionalno sprema za mjesnu feštu “Križe”, dakle Spasovo, a blagdan Tijelova obilježava se kao “Mali Križi”. Lani smo prvi put organizirali ovu manifestaciju i naišla je na oduševljenje turista, ali i domaćih koji su se prisjetili okusa iz djetinjstva i mladosti degustirajući jela s graškom ili bižima koja su pripremale naše pakoške domaćice – govori Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane.

Maraton uz Vransko jezero Vransko jezero Veliki biciklistički maraton za Praznik rada

I ove će se godine Turistička zajednica pobrinuti da svi posjetitelji budu zadovoljni i siti nakon što probaju biže s artičokama, paštom, teletinom, janjetinom, pršutom i ostala mnogobrojna jela pakoških domaćica po kojima su nadaleko poznate jer ih pripremaju po tradicionalnoj recepturi.

I vizualno će sve biti u znaku graška, izlagači će imati prigodne zelene pregače s kockastim uzorkom, a svi će izložbeni stolovi biti ukrašeni plodovima graška. Za najmlađe će se organizirati tematske radionice na kojima će crtati, oslikavati, kuhati i izrađivati ogrlice od graška.

Grašak je zdrava namirnica s tisućljetnom tradicijom, bogata vitaminima, mineralima, bjelančevinama i antioksidansima. Redovito konzumiranje ove namirnice može pozitivno utjecati na zdravlje jer su istraživanja pokazala da štiti od raka želuca, artritisa, bronhitisa, Alzheimerove bolesti, regulira šećer u krvi, jača imunosni sustav i kosti, pa će se 31. svibnja u Pakoštanima dogoditi zelena i zdrava priča.

Biograd na Moru Biogradska rivijera Osmislili novu avanturističku igru za turiste kroz rješavanje zagonetki