Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vransko jezero

Veliki biciklistički maraton za Praznik rada

Maraton uz Vransko jezero
Foto: TZ Pakoštane
Vozit će se kružnom biciklističkom stazom Vransko jezero u dužini od 34,5 kilometara. Start je iz centra Pakoštana

Brdsko-biciklistički rekreativni maraton Vransko jezero na ovogodišnji Praznik rada vozit će se kružnom biciklističkom stazom Vransko jezero u dužini od 34,5 kilometara. Start je iz centra mjesta Pakoštane, a zatim maratonci bicikliraju prema mjestu Vrana te skreću prema Parku prirode (PP) Vransko jezero s ciljem u mjestu Drage. Ova utrka, koja se održava u ranoj predsezoni, sastavni je dio kalendara maraton utrka Biciklističkog saveza Hrvatske.

Zadarska županija 25. rođendan Zadarske županije Nagrade za životno djelo Tomislavu Ivčiću i dr. Martinu Mikecinu

Jedinstvena je u cijeloj Europi jer svojim velikim dijelom prolazi zaštićenim područjem PP Vransko jezero te ornitološkim rezervatom, a samim time sudionicima pruža jedinstven doživljaj uživanja u vožnji kroz prekrasne vizure, vidikovce te zaštićenu floru i faunu parka. U maratonu sudjeluje veliki broj biciklista iz Hrvatske i susjednih država poput Slovenije, BIH i Crne Gore, rekreativaca i sportaša, a najmlađi sudionici ne smiju imati manje od 14 godina.

– Ovo nam je jedanaesti maraton. Broj sudionika svake godine raste, a posebno nas veseli činjenica da je broj inozemnih turista, sudionika utrke kao i njihovih obitelji koji dolaze na produženi vikend u porastu, što rezultira i porastom noćenja. Procjenjujemo da će ovu sportsku manifestaciju ove godine posjetiti oko 450 samih sudionika, ali i minimalno oko 600 članova njihovih obitelji. Zato smo pripremili zanimljiv popratni prvosvibanjski program – istaknula je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane koja, uz pomoć Biciklističkog kluba Pakoštane i PP Vransko jezero, u predsezoni organizira ovaj sportski događaj.

Mali Bak Četvrti pohod 'Hajdemo do Vrane' Planinarski put u ‘svetište Nimfi’ i do izvora Vila

U sklopu maratona organizira se i posebna dječja biciklijada. Nakon što biciklisti odvoze utrku, za sve njih, kao i ostale posjetitelje i turiste organizira se “Prvosvibanjski zalogaj” na kojem će ih počastiti gastronomskim specijalitetima i delicijama domaćih proizvođača kao i cjelodnevni sajam proizvođača sportske opreme, hrane i napitaka.

– Ovakvi događaji u predsezoni su nužni jer turistima svih dobi nude različite mogućnosti aktivnog odmora u kojima usput uče o našoj povijesti i razgledaju prirodne znamenitosti i arheološke lokalitete. U konačnici za nas to znači značajno povećanje turističkog prometa u predsezoni – zaključila je direktorica Vulin.

Festival cvijeća Sveti Filip i Jakov Prvi dan Festivala cvijeća u znaku godine europske kulturne baštine