Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Biogradska rivijera

Osmislili novu avanturističku igru za turiste kroz rješavanje zagonetki

Biograd na Moru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
U novu su se turističku ponudu uz Biograd na Moru uključile i općine Pakoštan, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman

Biogradsku rivijeru turisti odsad mogu doživjeti kroz avanturističku igru. Naime, ideja nagradne igre Avantura a la carte pokrenuta je unutar projekta Hrvatske turističke zajednice “PPS Hrvatska 365”, u kojem su se u sklopu destinacije Biograd – centar Jadrana, uz Biograd na Moru okupile općine i turističke zajednice Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova, Tkona i Pašmana. Namjera je bila da nagradna igra koja povezuje najatraktivnije prirodne, povijesne i kulturne lokalitete svih biogradskih mikrolokacija uz ostalu turističku ponudu bude dodatni motiv za dolazak turista na prostor odredišta u vrijeme predsezone i podsezone.

biciklistička utrka Međunarodna biciklistička utrka Biograd će ‘okupirati’ 200 Hrvata, Poljaka i Slovaka

Povezali lokalitete

– Dugo smo promišljali kako turistima ponuditi mogućnost da na jedinstven način dožive atraktivan prostor koji u svojim granicama objedinjuje jezero, more, otoke, plodna polja, vidikovce, izvore vode, kulturne spomenike, ali i park prirode te ornitološki rezervat. Došli smo na ideju da sve najzanimljivije lokalitete povežemo u zajedničku priču istraživanja prostora tako da se zanimljivim pristupom u obliku pitanja i dobivanja točnog odgovora zainteresira potencijalne posjetitelje da se odvaže na avanturu koja im nudi mogućnost obilaska i upoznavanja odredišta na drukčiji i zanimljiviji način. Igru može igrati svatko, bez obzira na dob, potrebno je samo malo kreativnosti. Goste potičemo da se odvaže, probude dijete u sebi i krenu u avanturu koja nudi uživanje u jedinstvenim vizurama, novim spoznajama i otkrićima te okusu sreće kad u konačnici otkriju završno rješenje nagradne igre Avanture a la carte i pritom osim prigodnog dara ponesu sa sobom uspomenu na drukčije proveden godišnji odmor – ističe Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

Avantura à la carte maštovit je i interaktivni vodič koji turiste vodi u razgled pet odredišta Biogradske rivijere, ali tek kad riješe postavljene zagonetke!

„Na tom je trgu postavljena spomen-ploča glazbeniku koji je svojim notama postao neizbrisiv dio baštine dalmatinske pjesme. U kućicu upišite nadimak po kojem je bio poznat.“ Tako glasi jedan od 30 zadataka osmišljenih za turiste gladne sadržaja kojima su autori karte namijenili itekako aktivnu ulogu! Od istraživanja veličanstvenog Maškovića hana u Vrani, najzapadnijeg spomenika turske svjetovne arhitekture u Europi, uspona na brdo Straža otkud puca fantastičan pogled na Kornatski arhipelag i Vransko jezero te otkrivanja veze između Norvežana i Velikog Bokolja, najvećeg vrha otoka Pašmana – Avantura à la carte poziva turiste na istraživanje, upoznavanje i zabavu kroz jednostavne, ali učinkovite zagonetke. Osmišljene su tako da turist potpuno doživi Biogradsku rivijeru, a za svoj trud bude i nagrađen suvenirima i raznim popustima. A kako je koncipirana ova iskustvena vodič-igra za (avan)turiste?

Avanturu à la carte čini pet istraživačko-turističkih misija. Svako odredište, a naposljetku i cijela Biogradska rivijera, otkrivaju se kroz zadatke koje je moguće riješiti jedino na terenu. Svaka destinacija na karti označena je zasebnom bojom, ima pripadajuću zemljopisu kartu s označenim lokacijama koje treba obići, kartice s brojem, nazivom i opisom lokacije te zadatkom koji treba riješiti. Postoje dvije vrste zadataka, jedan je upisivanje traženog pojma u za to predviđenu kućicu, a drugi su fotokote, odnosno mjesta na kojima je potrebno snimiti fotografiju kao dokaz posjeta. Lokacije se mogu obilaziti bilo kojim redom. Zadaci su jednostavni, ali zahtijevaju malo truda od čitanja natpisa na crkvenim satovima, simbola s kamenih zidova ruševnog dvora do pronalaska najboljega kadra za rješavanje fotokote.

Nagrade turistima

Rješenja se upisuju u križaljku koja se nalazi na karti, a završna rješenja destinacija vode do konačnog rješenja igre koje pak turiste odvodi u daleku prošlost, ali i do nagrada. Ovisno o broju riješenih zadataka koje upisuju u kupon, turisti će biti nagrađeni prigodnim darovima, suvenirima i popustima koji se uz predočenje ispunjenog kupona i fotografija fotokota mogu preuzeti u bilo kojoj turističkoj zajednici Biogradske rivijere ili mogu biti poslani poštom.

Najveća je nagrada zasigurno osjećaj da su kroz zabavu i istraživanje otkrili najljepše vidike, najvažnije znamenitosti i, oku, često skrivene, posebnosti destinacije koje im je vodič-igra servirala kao na pladnju.

Trčanje Sisak Prva slatko-slana avantura Uskrsni vikend u Pakoštanima bit će pun adrenalina