Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Međunarodna biciklistička utrka

Biograd će ‘okupirati’ 200 Hrvata, Poljaka i Slovaka

biciklistička utrka
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ovogodišnja utrka okupit će gotovo sve državne prvake i prvakinje, a sudionici će biti u kategorijama juniori, kadeti, žene i početnici

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na Moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale. Zbog okružja nacionalnih parkova i parkova prirode te raznolike turističke, kulturne, sportske i ugostiteljske ponude, Biograd je mnogim gostima postao obvezan odabir za zanimljiv i dinamičan odmor, a sve je više onih koji taj gradić posjećuju izvan glavne sezone.

Predstavljanje Via Dinarice Partneri u projektu Najatraktivniji dijelovi Via Dinarice u Zadarskoj su županiji – Velebit, Zrmanja i otok Pag

Oko stare jezgre

Ove će godine, već 18. ožujka, Biograd na Moru nakratko postati hrvatski biciklistički Monte Carlo. U samom centru grada, oko stare jezgre, vozit će se kriterijska međunarodna biciklistička utrka pod nazivom “Biograd Bike Race” na kojoj će se za mjesta na postolju nadmetati biciklisti i biciklistice iz Hrvatske, Poljske i Slovačke.

Prošlogodišnje treće izdanje utrke pokazalo se kao pun pogodak po broju okupljenih natjecatelja kojih je bilo 150, a ove godine trenutačno stanje prijava pokazuje da bi ulicama kraljevskoga grada moglo projuriti i dvije stotine biciklista raspoređenih u šest bodovnih kategorija.

Ovogodišnja utrka okupit će gotovo sve državne prvake i prvakinje, a sudionici će biti raspoređeni u kategorijama juniori, kadeti, žene i početnici.

Krug dužine 1375 metara bit će pravi izazov za sve prijavljene ekipe, među kojima će ih najviše biti iz zemlje svjetskog prvaka u biciklizmu Michala Kwiatkowskoga, Poljske. Prva će na rasporedu biti utrka najmlađih kategorija od 15 kilometara, zatim slijede kadeti i juniorke na 22 kilometara, te na kraju kao najatraktivniji dio natjecanja juniorska kriterijska utrka na 41 kilometar sa šest bodovnih sprintova.

– Ovo je vrlo atraktivna utrka i drago nam je da su je zaljubljenici u biciklizam prepoznali jer svake godine u našem ih je gradu sve više. Utrka je zanimljiva i za praćenje pa se veselimo i gostima koji će iskoristiti proljetno sunce za gledanje natjecanja iz prvih redova u nekom od biogradskih ugostiteljskih objekata – ističe Ivana Kulaš iz biogradske Turističke zajednice.

Škraping Jedinstvena utrka održava se u ožujku već 13 godina Na Pašmanu ‘škraperi’ iz cijele Europe - nakon utrke za odrasle, slijedi dječji Škrapić

Suradnja Grada i TZ-a

Inače, Turistička zajednica je s Gradom organizator utrke, a suorganizatori su Biciklistički klub Zadar i biogradska policijska postaja koja će se pobrinuti za sigurnost natjecatelja.