Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Jedinstvena utrka održava se u ožujku već 13 godina

Na Pašmanu ‘škraperi’ iz cijele Europe - nakon utrke za odrasle, slijedi dječji Škrapić

Škraping
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Jedinstvena je to treking utrka, kombinacija snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu. Četiri su kategorije – za iskusne sportaše, rekreativce i one koji žele uživati u prirodi

Škrape se, prema Hrvatskoj enciklopediji, definiraju kao uski žljebovi i brazde na vapnenačkim terenima, međusobno odvojeni oštrim bridovima i izduženi u smjeru otjecanja vode. Nastaju korozijom, duge su od nekoliko milimetara do nekoliko metara, a s obzirom na smjer pružanja, razlikujemo rebraste i mrežaste škrape. Treking, ekstremnija verzija hodanja iznimno je koristan jer trekeri koriste čitavo tijelo i time jačaju ne samo mišiće već i čitav koštani sustav. Iako tjelesno zahtjevan, njime se mogu baviti svi, nevezano za spol i dob.

Zadarski župan Božidar Longin Održana 5. sjednica Županijske skupštine Longin: Svako mjesto u našoj županiji mora imati pitku vodu

Sportski i turistički karakter

Prije 13 godina, u Tkonu na otoku Pašmanu, koji obiluje škrapama, općina Tkon i Turistička zajednica s javno-komunalnom ustanovom “Prvenj” povezali su ta dva pojma i tako je nastao Škraping, jedinstvena međunarodna treking utrka, kombinacija snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu. Svake godine održava se tijekom ožujka, pa će tako i ove godine, prve subote u mjesecu otok Pašman preplaviti natjecatelji iz cijele Europe.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije, Marathon za iskusne sportaše, Challenger za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti, Active za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i Light za sve koji planiraju provesti škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi. Svaka utrka ima zadanu kilometražu koju natjecatelji moraju proći u što kraćem vremenu, a svi na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje se nalaze pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način škraping, osim sportskog, poprima i turistički karakter.

– U predsezoni, ova manifestacija za nas otočane znači i mnogo noćenja na otoku jer posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i ostalih europskih zemalja i svi ovdje odsjedaju. Kako su sve staze na drugoj strani otoka na kojoj je netaknuta priroda, natjecateljima je to posebno atraktivno i taj nezaboravan doživljaj čiste prirode nose u svoje zemlje i tako neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Mi im osiguravamo sve što im treba za ugodan boravak, a organiziramo i zabavna događanja, tako da im to bude jedan savršen vikend aktivnog odmora, a mi ispunjavamo naš cilj promocije sporta, turističke promidžbe otoka i vrednovanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine – ističe Martina Rudić iz Turističke zajednice općine Tkon.

Do početka još 19 dana

U sklopu sportskog vikenda, organizira se i Sajam otočnih proizvoda. A dan nakon utrke za odrasle održava se i dječji Škrapić u organizaciji dječjeg vrtića „Ćok“ iz Tkona. Na Škrapiću će sudjelovati više od 150 malih škrapera iz vrtića Zadarske županije. Do početka je ostalo je još 19 dana, broj prijava je sve veći, a trenutačno je prijavljeno više od 800 natjecatelja iz 11 europskih zemalja.

Nacionalni park Paklenica, planinarski dom Traži se domar planinarskog doma Paklenica Prilika za posao na Velebitu: nije lako, ali evo što se nudi Zadar, uvala Jazine Županijska lučka uprava Zadar Plan razvoja luka: slijedi popločavanje Jazina, sanacija u Petrčanima, Saliju...