Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županijska lučka uprava Zadar

Plan razvoja luka: slijedi popločavanje Jazina, sanacija u Petrčanima, Saliju...

Zadar, uvala Jazine
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Županijska lučka uprava Zadar prva će povući sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za radove u Tkonu

U godišnjem programu rada i plana razvoja luka te financijskom planu Županijske lučke uprave Zadar, predstavljenima na Kolegiju župana, u 2018. godini planirani su prihodi u iznosu nešto većem od 19 milijuna kuna, od kojih 12 milijuna kuna predstavlja prihode od djelatnosti, dok se ostatak odnosi na sredstva iz proračuna osnivača i države. Rashodi u iznosu od 32 milijuna kuna uključuju višak od prethodnih godina te sredstva iz fondova EU i Ministarstva koja Županijska lučka uprava planira ostvariti ove godine.

Med Za pčelinje proizvode osigurano 25 milijuna kuna Pčelarima svanulo: domaći med ide na tržište, a višak na licitaciju

Ravnatelj Davor Škibola naveo je radove koji su završili 2017. godine kao što su sanacija u Preku, Stivonu, Ljupču, prva faza rekonstrukcije obalnog zida u Pakoštanima i najavio nova ulaganja u lučku infrastrukturu.

Ošljak, Silba, Drage

– Jazine ćemo popločati čim se završi rekonstrukcija obalnog zida, druga faza u Petrčanima kreće za koji dan, a slijedi sanacija postojećeg gata u luci otvorenoj za javni promet Sali. U drugom dijelu godine krenut će radovi na Ošljaku, Silbi, Dragama – rekao je Škibola.

Ravnatelj Županijske lučke uprave pohvalio je i svoj tim za povlačenje sredstava iz fonda EU. Pritom je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo što će Županijska lučka uprava Zadar prva povući sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za radove u Tkonu.

HV sanira ceste u Zadarskoj županiji Posljedica poplave Cilj je do početka sezone sanirati većinu oštećenih cesta u dužini od 200 km

– Dosad je utrošeno 13 milijuna kuna, a potrebno je utrošiti još 32 milijuna i za to planiramo da će se 85 posto sufinancirati iz fondova EU, a 15 posto pokrit će država. Nadam se da ćemo uspjeti u tome, svi u Ministarstvu govore da to nije upitno – rekao je Škibola dodajući da se potpisivanje ugovora očekuje u ožujku.

Županijska lučka uprava za bespovratna sredstva kandidirala je i gradnju novog lukobrana u luci Sali. Za mjesec dana predat će zahtjev za građevinsku dozvolu, a prema riječima Škibole, radi se i na Vrgadi, iako je taj projekt tek u začetku.

Za ribarske luke 8,5 milijuna

Za modernizaciju ribarskih luka, preko natječaja Ministarstva poljoprivrede, Lučka uprava tražit će još 8,5 milijuna kuna. U najavi natječaja za kraj siječnja iz Ministarstva su istaknuli kako je Gaženica među ribarskim lukama koje su već pripremile potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

– Nadam se da će nas prepoznati i odobriti nam tražena sredstva – poručio je Škibola koji je za aktivnost lučke uprave dobio i pohvalu župana Božidara Longina.     

Božidar Longin Odluka župana Korisnici privatnih domova imaju pravo na 500 kuna mjesečne naknade