Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Za pčelinje proizvode osigurano 25 milijuna kuna

Pčelarima svanulo: domaći med ide na tržište, a višak na licitaciju

Med
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
U Poslovnoj zoni Grabi realizirat će se projekt kojem je cilj osigurati budućnost dalmatinskim uzgajivačima pčela i pčelarstvu. Za projekt je 20 milijuna kuna stiglo iz EU, dok je ostatak od pet milijuna kuna osigurala Općina Poličnik

Općina Poličnik je pred realizacijom projekta Centar za razvoj i edukaciju s ciljem uspostavljanja suvremene infrastrukture za unapređenje poslovanja industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Projekt se provodi u Poslovnoj zoni Grabi, a ukupna je vrijednost 25 milijuna kuna, od čega je darovnica EU 20 milijuna kuna, dok je ostatak osigurala Općina Poličnik.

Ocjenjivanje meda u Zagrebačkoj županiji Provjeravaju boju, bistrinu, čistoću, miris i okus pčelinjeg proizvoda 'Sommelieri' za med: dan prije kušanja nema jake hrane i parfema

– Odlučili smo se ući u projekt Centra kako bismo dosadašnjim uzgajivačima pčela i pčelarstvu osigurali budućnost i da pokušamo animirati ljude s područja općine da se uključe jer upravo takvi projekti i ljudi koji se odluče baviti pčelarstvom imat će prihode i korist kada je u pitanju dopunska zarada – kaže načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

Planiranje proizvoda

Pčelari su zadovoljni, ovakav projekt, kažu, dugo su priželjkivali.

– Bit će to na korist svih pčelara i posebno će biti značajan za proizvode koji nisu toliko zastupljeni kao što su propolis, matična mliječ, apitoksin kao dodatak kremama koje pomlađuju, ali i dodatak kremama koje pomažu kod bolesti vezanih uz kostobolju. Prednosti koje očekujemo su prije svega planiranje proizvoda uz pomoć tog centra. Konkretno, proizvode možemo proizvesti, testirati i registrirati te plasirati na tržište. Čitav taj postupak ne bi bilo moguće izvesti u kućnoj radinosti – oduševljen je predsjednik Udruge pčelara Dalmatinka Zlatko Elveđi.

Foto: Zadarska županija

Ističe kako je važno reći da nitko nema burzu meda, a njegova je ideja pokušati napraviti licitaciju viška meda zbog velikog problema s cijenama.

– Tvrtke koje pakiraju med nas ucjenjuju i traže od nas da prihvatimo cijene od 12-15 kuna što je neprihvatljivo. Vjerujemo u bolje dane za pčelare. Potpisali smo ugovor o sufinanciranju zaštite izvornosti sa Zadarskom, Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom županijom. Udruga pčelara Dalmacije ima velika očekivanja i vjerujem da bi sve ovo moglo pozitivno utjecati na regulaciju tržišta meda – kaže Elveđi.

Centar za razvoj i edukaciju jedan je od četiri projekta poslovne i istraživačko-razvojne infrastrukture koje je ustanova INOVAcija pripremala za prijavu na natječaje za nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj te koji su u fokusu aktivnosti te županijske ustanove. Cilj je projekata povećanje konkurentnosti gospodarstva Zadarske županije i Jadranske Hrvatske.

Pčelarsko društvo Sisak 50. godina rada Pčelarskog društva Sisak Pčelari nezadovoljni zbog uvoznog meda koji je s malim cijenama ušao na tržište

Zajednički angažman

– Projekt ‘Centra za razvoj i edukaciju’ zasnovan je na tzv. Triple Helix modelu, odnosno povezuje gospodarstvo, znanstvene i obrazovne institucije uz podršku lokalne i regionalne samouprave. Samo zajedničkim angažmanom sva tri dionika razvoja centar će moći ostvariti svoju potpunu svrhu, tj. stvarati proizvode dodane vrijednosti i obrazovati stručni kadar. Na taj način centar će uvelike doprinijeti razvoju gospodarstva, obrazovnog sustava te ravnomjernom lokalnom razvoju – kaže Vedrana Kevrić, ravnateljica ustanove INOVAcija.

U Općini Poličnik zadovoljni su suradnjom s INOVAcijom, Zadarskom županijom i Ministarstvom gospodarstva jer su ovakve suradnje, smatraju, jedini način da se zadrže mladi stručnjaci.

I Sveučilište u Zadru prepoznalo je potencijal Centra za razvoj i edukaciju za razvoj malog i srednjeg poduzetništva baziranog na pčelinjim proizvodima i u projekt se uključilo kao suradnik.

– Sveučilište ima znanstvenike i stručnjake iz različitih grana koji mogu doprinijeti razvoju i unapređenju pčelarstva. Projekt je izuzetna prilika za transfer tehnologija i znanja iz akademske zajednice u poduzetništvo. S druge strane, kontinuirani kontakt s gospodarstvenicima bit će koristan Sveučilištu u Zadru u profesionalnom usavršavanju i prilagođavanju nastavnih programa s potrebama tržišta rada – kaže rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba Dane hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije Da bismo dobili najbolji med, vozimo se s košnicama po cijeloj Hrvatskoj pčele Pri kraju postupak zaštite izvornosti Obrana od loših proizvoda iz Kine: Slavonci žele brendirati svoj med