Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Tkon

Otvorena izložba “Vjetar Mediterana”

Otvorena izložba Vjetar Mediterana
1/5
Foto: TZ TKON
Makete brodova do najsitnijih detalja sadrže sve elemente svog uzora. Izložba u Tkonu bit će otvorena za posjetitelje do 15. rujna

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Tkonu je održan bogat prigodni program koji je započeo svečanim otvorenjem izložbe “Vjetar Mediterana - Jadranske tradicijske barke” u Škraping centru. Organizatori izložbe su Općina Tkon, Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica i Architectura Navalis Adriatica.

Muul Festival u Sv. Filipu i Jakovu Sv. Filip i Jakov Na petom Muul Festu nastupaju Kandžija i Gole Žene te Reah

Uvodnom riječju posjetiteljima su se obratili Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za Arheologiju Sveučilišta u Zadru i potpredsjednica Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica te Luciano Keber, autor izložbe koji je imao četrdesetak autorskih izložbi, a sudjelovao je i u mnogim kolektivnim izložbama.

Izložba „Vjetar Mediterana – Jadranske tradicijske barke“ prikazuje jadranske tradicijske barke u mjerilu 1:10 i hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flote. Makete brodova do najsitnijih detalja sadrže sve elemente svog uzora. Izložba u Tkonu bit će otvorena za posjetitelje do 15. rujna.

Istu večer, u sklopu prigodnog programa na Mulu u Tkonu je održan i Ljetni sajam otočnih proizvoda. Na sajmu se nude proizvodi lokalnih OPG-ova. Većina njih nosi prestižnu oznaku “Hrvatski otočni proizvod”. U zabavnom dijelu programa posjetitelje i goste svojim su nastupom zabavljali “Tamburaši za dušu”.

drveni brod Regata Tradicionalni Đir po Pašmanskom kanalu