Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Imamo sreću da iz jedne kuće nekad budu i po tri generacije vatrogasaca

svečana sjednica vatrogasaca
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Vatrogasna djelatnost prometnula se u nositelja civilne zaštite, rekao je župan Stjepan Kožić na svečanoj sjednici u povodu 30. godina djelovanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u dvorani Preporod u Dugom Selu svečanom sjednicom obilježila je 30. obljetnicu djelovanja.

Čitav niz aktivnosti

Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među njima potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Dugog Sela Boris Savić, bivši predsjednici i zapovjednici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, vatrogasni veterani te predstavnici vatrogasnih zajednica s područja Zagrebačke županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek istaknuo je kako je osnivačka skupština Vatrogasne zajednice održana 28. kolovoza 1993. godine u vatrogasnom domu DVD-a Samobor. Prvi predsjednik bio je Josip Pankretić, a prvi zapovjednik Vladimir Domin.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako mu je čast biti predsjednik zajednice koja je primjer organiziranosti, ustrojenosti i uspješnosti u Hrvatskoj.

– Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije jedna je od najbrojnijih, ali i među najbolje organiziranima u Hrvatskoj. Čestitam i sadašnjem vodstvu na svim uspjesima koji se postižu. Predstavljat ćete Hrvatsku na olimpijadi iduće godine u Italiji. Puno radite s mladima i na osposobljavanju, ovo je jedna uzorna vatrogasna zajednica kojoj treba čestitati na svemu što radi – rekao je potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Župan Stjepan Kožić naglasio je da će Vatrogasna zajednica uvijek imati podršku Županije.

– Kažu da je najbolja prevencija požara da u svakoj kući bude po jedan vatrogasac. Mi imamo tu sreću da iz jedne kuće nekada budu i po tri generacije vatrogasaca uključene u rad dobrovoljnih vatrogasnih društva – rekao je Kožić ističući kako je prije 30 godina vatrogastvo bilo usmjereno najviše na gašenje vatre, a da danas ono podrazumijeva čitav niz aktivnosti.

– Imali smo potrese, vatrogasci su bili prvi na terenu. Zahvatila nas je pandemija, vatrogasci su bili angažirani, tijekom ljeta imali smo nevremena i poplave, vatrogasci su branili kuće i nasipe. Naprosto, vatrogasna djelatnost prometnula se u nositelja civilne zaštite – naglasio je Kožić kazavši kako je za potrebe vatrogastva Županija u posljednjih 20-ak godina izdvojila više od osam milijuna eura.

Šumska vatrogasna vozila

Glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković također je čestitao obljetnicu Vatrogasnoj zajednici rekavši im da mogu biti ponosni jer su pokazali snagu na mnogim intervencijama, pomagali i kod poplava i potresa izvan granica županije.

– Hrvatska vatrogasna zajednica ima i obvezu i skrbiti o svojim zajednicama. To činimo i činit ćemo i dalje kroz niz europskih projekata. U tijeku je nabava 60 šumskih vatrogasnih vozila – rekao je Tucaković.

DODIJELJENO je 21 zlatno, 54 srebrna, 27 brončanih priznanja te jedna zahvalnica, a ocijenjena su ukupno 103 uzorka meda OCJENJIVANJE Med od trušljike pčelara Stjepana Gugeca šampion Zagrebačke županije VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip NA DANIMA hrane i tradicijskih proizvoda bilo je gotovo 80 izlagača Zagrebački Crveni križ započeo s projektom Banke hrane Zagrepčani su sretni jer u njihov grad svakodnevno stižu svježi domaći proizvodi