Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
OCJENJIVANJE

Med od trušljike pčelara Stjepana Gugeca šampion Zagrebačke županije

DODIJELJENO je 21 zlatno, 54 srebrna, 27 brončanih priznanja te jedna zahvalnica, a ocijenjena su ukupno 103 uzorka meda
Foto: Zagrebačka županija
Na 20. ocjenjivanje meda, čiji je domaćin bila Udruga pčelara "Matica" iz Svetog Ivana Zeline, odabrani pobjednici

Med od trušljike pčelara Stjepana Gugeca iz Jastrebarskog proglašen je šampionom 20. senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Domaćin ovogodišnjega ocjenjivanja i 13. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije bila je Udruga pčelara "Matica" iz Svetog Ivana Zeline.

Ukupno su ocijenjena 103 uzorka meda, najviše bagremova, potom cvjetnoga, kestenova, meda od trušljike, meduna, meda od amorfe i lipova meda.

Inače, u Zagrebačkoj županiji djeluje deset pčelarskih udruga koje okupljaju nešto više od 600 pčelara s oko 33.000 košnica.

Tijekom svečanosti otvorenja festivala prisutnima su se obratili i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Dražen Kocet, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Mato Čačić, a u ime župana Zagrebačke županije pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Josip Kraljičković.

Ukupno je ove godine dodijeljeno 21 zlatno, 54 srebrna, 27 brončanih priznanja te jedna zahvalnica. Najviše zlatnih priznanja dobili su članovi Pčelarske udruge "Lipa Jastrebarsko 1990" i Udruge pčelara "Matica" Sveti Ivan Zelina.

Prije svečane dodjele nagrada okupljene je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković uputivši pozdrave i uime župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

– Čestitam organizatoru ove manifestacije, koja se 13. put održava u Svetom Ivanu Zelini. Moje je iskustvo da je sve što smo organizirali u gradu Sveti Ivan Zelina bilo izvrsno pa će tako sigurno biti i ovoga puta. Posebno zahvaljujem predsjedniku Udruge i gradonačelniku Hrvoju Košćecu na organizaciji. Naravno, ničega ne bi bilo bez Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Moram još naglasiti kako je ulaganje u poljoprivredu, a posebice ono koje vodi računa o zaštiti ukupnog okoliša, ulaganje i u pčelarstvo – zaključio je Kraljičković.

VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip NA DANIMA hrane i tradicijskih proizvoda bilo je gotovo 80 izlagača Zagrebački Crveni križ započeo s projektom Banke hrane Zagrepčani su sretni jer u njihov grad svakodnevno stižu svježi domaći proizvodi UČENICI I UČITELJI odsad će imati kvalitetne uvjete rada, a uloga sporta u fizičkom, mentalnom, ali i društvenom razvoju djece nemjerljiva je, istaknuo je ravnatelj OŠ Bedenica Krunoslav Ujlaki Velika dvorana s teleskopskim tribinama s klupama i mala dvorana za gimnastiku "Bedenica je uz novu školu i dvoranu dobila europski standard"