Izbornik
Naslovnica Županije
Zagrebački Crveni križ započeo s projektom Banke hrane

Zagrepčani su sretni jer u njihov grad svakodnevno stižu svježi domaći proizvodi

NA DANIMA hrane i tradicijskih proizvoda bilo je gotovo 80 izlagača
Foto: Zagrebačka županija

U balonu Boćarskog doma na Prisavlju održani su jubilarni 20. Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Gotovo 80 izlagača nudilo je svoje domaće proizvode pa su prisutni tako mogli kupiti sireve, ulje, meso, tjestenine, med, vino, ajvar, pekmez, razne čajeve, kao i tradicijske proizvode i rukotvorine.

Izlagače su obišli zamjenik župana Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

– Kada je riječ o tržištu i domaćim proizvodima, Zagreb i Zagrebačka županija neraskidivo su povezani. Zagrepčani su sretni jer u njihov grad svakodnevno stiže svježe ubrano voće i povrće kao i brojni drugi domaći proizvodi iznimne kvalitete. S druge strane, proizvođači i žitelji Zagrebačke županije moraju biti sretni jer katkad ih samo sat vremena vožnje dijeli do milijunskog tržišta na kojem mogu prodati svoje proizvode. Smatram da je to sjajna kombinacija urbanog i ruralnog – rekao je Kolarec, dodavši kako Zagrebačka županija na godišnjoj razini za poljoprivredu osigurava tri milijuna eura. S njim se složio i zamjenik gradonačelnika Korlaet, spomenuvši neke od programa kojima podupiru poljoprivredu Grada Zagreba.

– Promoviramo lokalnu proizvodnju i kratke lance opskrbe, izravnu kupnju od poznatog proizvođača, a time i poljoprivrednu proizvodnju i ruralni turizam ovih dviju županija. Grad Zagreb ima razne programe potpore lokalnim proizvođačima hrane, poput Plavog cekera, a vrlo brzo ćemo ići u sustav potpora malim lokalnim ekološkim proizvođačima svih vrsta hrane – rekao je Korlaet. Glasnogovornica Crvenog križa Zagreb Nikolina Gotal upozorila je na velike količine bačene hrane u Hrvatskoj, zbog čega je zagrebački Crveni križ započeo s projektom Banke hrane u koju građani, ali i proizvođači, mogu donirati hranu.

– Postojanje Banke hrane važno je za više ekonomskih i društvenih skupina, a treba istaknuti korist u kontekstu oblika posredništva između donatora i potencijalnih donatora s registriranim posrednicima. Bacanje hrane veliki je ekološki problem pa će se pridonijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, a time i unapređenju kvalitete života i zdravlja građana – istaknula je Nikolina Gotal.

Centar mini atletike obuhvaća trim stazu za zagrijavanje, atletsku stazu duljine 100 metara, zaletište i jamu za disciplinu skok u dalj i troskok, bacalište za kuglu te najsuvremenije skakalište za skok u vis, svlačionice sa sanitarnim čvorovima Suvremeno atletsko borilište u Zaprešiću Otvoren Centar mini atletike, uređuje se i park za parkour U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Natječaj za dodjelu stipendija i financijskih potpora Grad Đakovo dodijelit će ukupno 115 stipendija i financijskih potpora