Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
DODJELA NAGRADA

Imotski svoje izvrsne studentice i studente nagrađuje s po 4000 kuna

Nisu zaboravljeni ni umirovljenici. Njima se isplaćuju božićnice i uskrsnice kako bi im se izravno pomoglo
Foto: Grad Imotski
Imotski ima i jednu od najviših naknada za novorođenčad, pa tako za prvo dijete daju 10.000 kuna, za drugo dijete 20.000 kuna, a za treće i svako iduće dijete u obitelji novčana naknada iznosi 50.000 kuna.

Grad Imotski donio je Odluku o dodjeli nagrada studentima i studenticama, njih 25, koji su u akademskoj godini 2018./2019., u statusu redovitog studenta, ostvarili odličan uspjeh (prosjek ocjena od 4,5 do 5) na svim studijima u Republici Hrvatskoj i izvan granica RH. Jednokratna novčana nagrada studentima za izvrsnost iznosi 4000 kuna. Inače, svi imotski studenti primaju potporu Grada.

Ilustracija MJESEČNA KARTA Sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima

Dobra demografska politika

– Vjerujemo u naše mlade i potičemo ih na izvrstan uspjeh i nastavak njihova visokoškolskog obrazovanja. Mi u Gradu Imotskom i ja kao gradonačelnik svjesni smo da moramo raditi i na povratku mladih u Imotski i Imotsku krajinu, a ovo je jedan od načina na koji im dokazujemo da se Grad itekako brine o njima – rekao je gradonačelnik Ivan Budalić. Dodao je da su poticaji studentima samo jedna karika u lancu dobre demografske politike.

– Povezali smo sve mjere u jedan lanac – od potpora za novorođenčad, potpora za gradnju kuća, preko radnih bilježnica za osnovnoškolce, sufinanciranja boravka u vrtiću pa sve do potpora studentima, ali i poduzetnicima i OPG-ovcima. Imamo jedan niz u kojemu se svaki naš sugrađanin u određenom razdoblju života može pronaći. Uistinu, nitko nije bio sretniji od mene kad smo dobili podatak da je grad Imotski jedan od 10 gradova u Hrvatskoj u kojima je zabilježen veći broj rođenih nego umrlih – naglašava Budalić.

U cilju poticanja visokoškolskog obrazovanja Redovnim studentima i ove godine subvencioniran prijevoz vlakom

Dodaje kako se veseli uspjehu svakoga svoga sugrađanina koji je nešto ostvario na području Imotske krajine. Osim što je među rijetkim gradovima koji novčano nagrađuju i potiču svoje najbolje studente, Imotski spada u jedinice lokalneuprave koje izdvajaju najviše iz proračuna za demografske mjere. Imaju jednu od najviših naknada za novorođenčad, pa tako za prvo dijete daju 10.000 kuna, za drugo dijete 20.000 kuna, a za treće i svako iduće dijete u obitelji novčana naknada iznosi 50.000 kuna.

Grad pokriva i dio troškova vrtića. Za prvo dijete vrtić se plaća 600 kuna, za drugo 300 kuna, a besplatan je za treće i svako sljedeće dijete. Nadalje, sa 150 kuna Grad sufinancira školski obrok, kao i prijevoz učenika osnovnihi srednjih škola te studenata. U travnju je isplaćeno 293 stipendija po 1000 kuna. Svake godine Grad Imotski svojim maturantima poklanja laptope, za što izdvajaju 200.000 kuna.

Stručni studij Drvne tehnologije od jeseni ponovno u Virovitici Upisani prvi studenti, a posao ih u njihovu kraju i branši već čeka

Poticanje mladih

– Mladi i obitelj temelj su naše zajednice i preduvjet za daljnji rast i razvoj. Upravo je zato poticanje mladih da osnuju obitelj u Imotskom bio jedan od naših fokusa u posljednje tri godine. Mladi moraju znati da imaju podršku svoje zajednice, zato smo nizom mjera pokazali da će im Grad biti partner na tom putu – poručuje gradonačelnik Budalić koji dodaje da nisu zaboravljeni ni umirovljenici. Njima isplaćuju božićnice i uskrsnice kako bi im izravno pomogli.

– Cilj je pratiti naše sugrađane tijekom cijelog života, zato smo osmislili niz mjera koje su prilagođene različitim dobnim skupinama. Kada se trudite pratiti potrebe svih građana te prilagodite mjere svakoj skupini građana, dobri rezultati ne mogu izostati – zaključuje Budalić.