Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Ugovor o kupnji

Industrijsko-obrtnička škola u bivšu kožaru

Karlovačka županija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ugovor o kupnji Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ-a, potpisala je s vlasnicima tvrtki Nikolom Kusanićem i Stjepanom Jakušem i najavila da će se u zgradu s vremenom preseliti sva praksa i dio nastave

Dio zgrade bivše kožare u karlovačkom naselju Gaza Karlovačka je županija otkupila od tvrtki Tiskara Gaza i Boneja za 1,125 milijuna kuna kako bi ondje mogli smjestiti srednju Mješovito industrijsko-obrtničku školu. Ta karlovačka srednja škola, koja školuje deficitarn azanimanja gdje učenici nakon škole imaju osigurano tržište rada, već 20-ak godina djeluje u zgradi na drugom kraju grada, a na Gazi održava praksu za zidare, soboslikare i druga deficitarna zanimanja.

Ugovor o kupnji Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ-a, potpisala je s vlasnicima tvrtki Nikolom Kusanićem i Stjepanom Jakušem i najavila da će se u zgradu s vremenom preseliti sva praksa i dio nastave. Zahvalila je vlasnicima zgarde što su ponudili fer cijenu i tako pomogli projekt preseljenja MIOŠ-a u vlastiti objekt.

- Drago nam je da smo sudjelovali u tome, jer ova je zgrada i nekada bila izgrađena zbog školovanja. Naime, tu je nekada gotovo pola stoljeća bio Tehnološko - školski centar. Kožarstvo je s godinama propalo, a i riejč je o industriji koja nosi puno zagađenja, pa nije niti realno da bi opstala u ovom prostoru - kazao je Stjepan Jakuš, direktor tvrtke Boneja. Župan Dami Jelić kazao je da je riječ o projektu u kojem žele MIOŠ-u osigurati sigurnu budućnosti i vlastiti prostor u kojem mogu razvijati programe.

- Ulažemo u projekt gotovo tri milijuna kuna; jer osim sredstava za kupnju zgrade, plaćamo i dokumetaciju i energetsku obnovu ove zgrade. Radimo i na energstekoj obnovi Prirodoslovne škole kamo će MIOŠ preseliti. To je prva faza, a u drugoj fazi, koja bi mogla biti realna do 2012. godine ulažemo još pet milijuna kuna za energetsku obnovu kupljenje zgrade i njeno uređenje, što je ukupno ulaganje od osam milijuna kuna. Važno je reći i da je škola na staroj lokaciji imala tisuću kvadrata prostora, a sada će imati 1.500 kvadrata - kazao je župan Damir Jelić. No, kompleks bivše kožare, osim dijela koji je sada kupljen za potrebe škole MIOŠ, ima još 3.000 četvnim metara prostora koji u budućnosti mogu biti na raspolaganju za širenje škole.

- U prostoru koji smo sada kupili preselit ćemo dio nastave, te čitavu praksu. Zadovoljni smo jer smo napokon u svom prostoru koji nam nudi i dodatne mogućnosti, poput širenja nastavnih programa - dodala je ravnateljica Snježana Erdeljac.

Rastoke Slunj Mnogi turisti na povratku s mora zaustavljaju se u Rastokama