Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Radovi nadogradnje SB-a Naftalan teku prema predviđenom planu

Investicijom od 50 milijuna kuna Ivanić-Grad ‘perjanica’ zdravstvenog turizma

Naftalan
Foto: Zagrebačka županija
Kraj Ivanić-Grada nalazi se jedino u Europi i drugo u svijetu nalazište ljekovite nafte, odnosno naftalana, koji ima ljekovita svojstva

Radovi nadogradnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu, koji su započeli prošle godine a očekuje se da će trajati do proljeća iduće godine, u punom su jeku i provode se planiranom dinamikom. Gradilište su obišli zagrebački župan Stjepan Kožić i njegova zamjenica Nadica Žužak.

Obnovljena cesta u naselju Poljana Zagrebačka županija Obnovljena cesta u naselju Poljana

U nekoliko faza

Riječ je o investiciji vrijednoj 50 milijuna kuna kojom bi SB Naftalan trebao dobiti nove sadržaje i više ležajeva za pacijente te bi Ivanić-Grad to učinilo perjanicom zdravstvenog turizma. Deset milijuna kuna dala je Zagrebačka županija, dok je ostatak došao iz kreditnih zaduženja.

– Izuzetno sam zadovoljan što smo pokrenuli ovu investiciju, iako za njezinu realizaciju nismo mogli dobiti europska sredstva. Naime, europski fondovi ne podržavaju projekte specijalnih bolnica – rekao je župan Kožić, koji je izrazio zadovoljstvo trenutačnim stanjem na gradilištu. Proširenjem sadržaja, kazao je župan, dobit će se nova kvaliteta usluge koju pruža SB Naftalan, bolnica koja je kroz strateške projekte definirana kao centar razvoja zdravstvenog turizma u županiji, i to prije svega jer je u Ivanić-Gradu jedinstveno nalazište ljekovite nafte koja se koristi u liječenju psorijaze.

– To je ono što smo prepoznali u ovoj investiciji. Nadam se da će biti značajna za razvoj gospodarstva u Ivanić-Gradu – rekao je župan.

Ulaganje u razvoj Naftalana podijeljeno je u nekoliko faza. Trenutačno se, uz gradnju vanjskog i triju unutarnjih bazena, gradi teretana, dvorana za fitness, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta koja će se moći pregraditi na tri dijela, te kuhinja i bolnički restoran.

Veći broj kreveta

– Kada završi ova faza gradnje, pacijentima će biti pružen pojačani standard usluge fizikalne terapije i rehabilitacije. U sljedećoj se fazi planira i proširenje smještajnih kapaciteta za 120 kreveta, odnosno 74 sobe na drugoj i trećoj etaži objekta koji se sada gradi – rekao je Goran Maričić, ravnatelj SB-a Naftalan. Što se tiče gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, proširenje Naftalana jedan je od najznačajnijih projekata u gradu.

– Ovom investicijom Naftalan će dobiti nove sadržaje i postati perjanica zdravstvenog turizma ne samo u županiji, nego i šire. Sve investicije Grada na ovom području, a vrijedne su više od 10 milijuna kuna, idu u smjeru razvoja dodatnih sadržaja za korisnike Naftalana - od novih sportskih terena, teniskih igrališta, šetnice... Cijeli grad uviđa da dolazi novo vrijeme kada će Ivanić-Grad postati gradić u blizini Zagreba poznat po sadržajima lječilišnog turizma – rekao je gradonačelnik.

Liječenje domaćih pacijenata u Naftalanu pokriva HZZO. Od stranih pacijenata najviše ih dolazi iz Rusije, potom Danske i Slovenije, a u tijeku je i ‘obrada’ talijanskog tržišta.

Zagrebačka županija Održan sastanak skupštine Zagrebačke županije Prihvaćen rebalans proračuna, a županija je opet najsigurnija u Hrvatskoj