Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
očekuju porast broja posjeta

Ispod tribina i u zemlji ispod Trga bećarca bit će nova atrakcija Pleternice – Muzej bećarca

Muzej koji mi radimo nije klasičan, on je zapravo više interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Gradu vjeruju kako će imati velik broj posjeta školske djece, s obzirom na činjenicu da se svi razredi i osnovne i srednje škole na određeni način dotiču kulturne i tradicijske baštine. Osim školskih izleta, očekuje se i velik broj odraslih posjetitelja, osobito umirovljenika.

Nakon Trga bećarca, Pleternica će dobiti i Muzej bećarca. Iako se radi o dvama odvojenim projektima, povezuje ih tradicijski slavonski napjev, ali i lokacija, s obzirom na to da je sam prostor muzeja već sagrađen u sklopu uređenja Trga bećarca. Nalazi se ispod tribina i u zemlji ispod trga.

OTVORENA IZLOŽBA O LJEPOTAMA JAPANSKIH LUTAKA KAO DIO PRIJATELJSKIH VEZA ISTRE I JAPANA I u izvanrednim okolnostima kultura spaja ljude i nadilazi sve granice

Zamašnjak turizma

Kako piše Požeški vodič, pažljiviji pratitelji pleterničkih projekata sjetit će se da je projekt budućeg muzeja već predstavljen. Bilo je to 13. siječnja u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Tada je, među ostalim, rečeno kako će se u jednom, manjem dijelu prostora ispod tribina nalaziti suvenirnica i kafić, a sam muzej uredit će se na dvije razine. Prvu razinu građani mogu vidjeti već sad kad idu kroz prolaz ispod tribina, dok je glavni, veći dio muzeja podrumski prostor i nalazi se ispod cijelog objekta pod zemljom.

Ukupna površina muzeja će biti 1400 četvornih metara. Sredstva za uređenje ovog prostora, službenog naziva Interpretacijski centar – Muzej bećarca, namaknut će se kroz projekt „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)” vrijednog 65,7 milijuna kuna a čiji je nositelj Grad Pakrac. Grad Pleternica i Javna ustanova Pleternica su partneri na tom projektu. Od navedenog iznosa 30 milijuna kuna namijenjeno je Muzeju bećarca. Prema riječima gradonačelnice Antonije Jozić, Pleternica je dugo vremena tražila nekakav okidač, odnosno nešto za što bismo se mogla vezati, a što bi joj pomoglo u razvoju turizma.

TJEDAN ODMORA VRIJEDAN U VUKOVARU Ulaz u Muzej vučedolske kulture u pola cijene

Poznat kao svetište Gospe od suza, ovaj gradić s druge strane nema nekih znamenitih građevina, kao što ih recimo ima Požega i neki drugi slavonski gradovi koji turiste privlače svojim ljepotama, od arhitekture do nekih drugih sadržaja. Onda je Pleternica, osim Svetišta gospe od suza, tražila u svjetovnom dijelu nešto što bi moglo biti okidač dolaska turista. Oni su to prepoznali u bećarcu.

– Prije dosta godina, na prijedlog jednog mog sugrađanina, zaštitili smo naziv muzeja bećarca pri Zavodu za intelektualno vlasništvo jer smo osjećali da bi to mogla biti dobra priča koja bi u Pleternicu dovodila turiste. Kako su nam na raspolaganju bili europski fondovi, razvijali smo projekt i, evo, sada smo došli u poziciju da smo u fazi završetka opremanja muzeja. Vjerujem da ćemo od konca sljedeće godine moći brojiti turiste koji će dolaziti u Pleternicu – rekla je gradonačelnica za Večernji list. Bećarac je nematerijalno kulturno dobro zaštićen od strane UNESCO-a. U Pleternici nikada nisu poricali da taj napjev nije samo njihov.

On pripada cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu, izvodi se i u dijelovima južne Mađarske i Vojvodine. Bećarac je baština čovječanstva.

2. DANI PČELARA Uskoro Muzej pčelarstva

– Muzej koji mi radimo nije klasični muzej, on je zapravo više interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje. Pokazat ćemo svim turistima koji dolaze što je bećarac i što je to slavonski život. A onda naravno, kada obiđu muzej, nadamo se da će obilaziti i sve druge naše ljepote, od vinskih cesta i podruma do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nadamo se da će se na projekt vezati i gospodarstvo našega grada, da će krenuti ulaganja vezana za turizam i da će, u konačnici, i gospodarstvo krene naprijed turističkom smislu – ističe Antonija Jozić.

Ona napominje kako projekt Muzeja bećarca ne predstavlja samo zgradu i njezino opremanje, nego i upravljačku i stratešku dokumentaciju vezanu za upravljanje budućim interpretacijskim centrom. Zgrada u roh-bau izvedbi izgrađena je u sklopu projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, a sad je potrebno odraditi unutarnje uređenje, postaviti instalacije, podne obloge, pregradne zidove i opremiti prostor.

U sklopu opremanja izrađuju se i svi video, audio materijali, aplikacije, umjetničke instalacije, nabavljaju izlošci, odnosno opremanje obuhvaća i sav rad muzeologa, stručnjaka etnologa i sl.). Nadalje, projekt obuhvaća i edukacije namijenjene dionicima u kulturi, zaposlenicima javne ustanove, ljudima koji se bave baštinom, poduzetnicima, turističkom sektoru i sl. Muzej bećarca će s Trgom bećarca činiti jednu cjelinu.

U posjetu Gunji i Drenovcima U posjetu Gunji i Drenovcima Župana upoznali s projektom škole i centra za preradu soje, gradnjom muzeja...

Svim dobnim skupinama

– Svi sadržaji o kojima sam govorila u muzeju će se razvijati na interaktivan način. Dakle, ne radi se samo o izloženim narodnim nošnjama i instrumentima koje vidite iza stakla. Naravno, bit će i toga, ali jako, jako malo. To je zapravo muzej u kojem ćete ne samo vidjeti nego i čuti i doživjeti i, nadam se, zadovoljno izaći iz tog prostora – zaključila je gradonačelnica.

Muzej bećarca namijenjen je svim dobnim skupinama. U Gradu vjeruju kako će imati velik broj posjeta školske djece, s obzirom na činjenicu da se svi razredi i osnovne i srednje škole na određeni način dotiču kulturne i tradicijske baštine. Osim školskih izleta, očekuje se i velik broj odraslih posjetitelja, osobito umirovljenika.