Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U posjetu Gunji i Drenovcima

Župana upoznali s projektom škole i centra za preradu soje, gradnjom muzeja...

U posjetu Gunji i Drenovcima
1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Taj projekt sadrži gospodarsku, socijalnu i demografsku komponentu i izazvao je veliko zanimanje potencijalnih proizvođača, ali i institucija i gospodarskih subjekata iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sa suradnicima posjetio je Gunju i Drenovce. Rzgovaralo se o gradnji centra za preradu soje, o gradnji cesta, obnovi svetišta Šumanovci, projektima škole i staračkog doma te gradnji Muzeja Cvelferije.

Nadogradnja projekta bilo je osnivanje centara izvrsnosti na području Virovitičko-podravske županije NIZ PRIZNANJA Za svaku pohvalu: Prepoznaju djecu darovitu za STEM i rade s njima

– Radi se plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom posjeta Drenovcima namjera nam je saslušati koji su projekti u pripremi i koji se projekti provode na području općine kako bi se uskladio plan razvoja i pratila njegova realizacija – rekao je Galić.

Načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić rekao je kako se želi dati prioritet projektima koji nose radna mjesta, za ostanak mladih na tome području, te istaknuo da su u tijeku brojni projekti na području općine.

– Do kraja lipnja iduće godine imat ćemo projektnu dokumentaciju za gradnju Muzeja poplave u Račinovcima. Za Muzej Cvelferije u Drenovcima imamo građevinsku dozvolu, a vrijednost tog projekta je 32,5 milijuna kuna – rekao je Šestić.

Sudjelovanjem u osmotjednoj akademiji polaznici će stjecati znanja uz mentoriranje iskusnih tehnoloških mentora Započela edukacija Odabrano 15 projekata u županijskoj StartIT@PICS akademiji 2020.

Tijekom posjeta općini Gunja općinski načelnik Ante Gutić upoznao je župana s aktivnostima i projektima koji se provode, ali i problemima s kojima se susreću u radu. Posebno je istaknuto sufinanciranje projekta poludnevnog boravka Društva osoba s invaliditetom „Zvjezdice“, „Novo ruho Šumanovaca“/ solarna elektrana, projekt asfaltiranja dijela ceste iz kružnog toka i Lovački dom. Jedna od tema bila je i projekt gradnje infrastrukture u gospodarskoj zoni „Velebit“. Projekt je ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna.

– Naš najnerazvijeniji dio županije sada ima veliku priliku za financiranje projekata kroz novi Program oporavka Europske unije. Pohvaljujem usklađeni rad općine sa županijom na temelju čega smo pokrenuli brojne projekte. Plan razvoja općine Gunja usklađen je sa Županijskom razvojnom strategijom te postoji prilika za organizaciju brojnih projekata i tu ćemo pomoći Općini prije svega projektom gospodarske zone. Tu je i projekt obnove svetišta Šumanovci, obnove crkve i brojni drugi projekti – rekao je Galić koji je posjetio i farmu koka nesilica u Soljanima.

Pula, Vodnjan i Barban osigurali sredstva za odlične projekte Za projekte s područja Pule i okolice više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

Tom je prilikom rečeno da projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijeva godišnju proizvodnju oko 1,5 milijuna jaja kod kooperanata te isto toliku vlastitu proizvodnju na farmi u Soljanima. Taj projekt sadrži gospodarsku, socijalnu i demografsku komponentu i izazvao je veliko zanimanje potencijalnih proizvođača, ali i institucija i gospodarskih subjekata iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Namjera je da primijenjeni model, kako po svom obujmu tako i po karakteru, bude promoviran kao pokusni projekt umrežavanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, javnog sektora i znanstveno-obrazovnih institucija. Poslovna suradnja s 20 kooperanata-partnera potpuno je zaživjela, a u drugom dijelu godine bit će u funkciji i vlastita proizvodnja s 3000 koka nesilica i dnevnom proizvodnjom od oko 2800 jaja.