Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
NIZ PRIZNANJA

Za svaku pohvalu: Prepoznaju djecu darovitu za STEM i rade s njima

Nadogradnja projekta bilo je osnivanje centara izvrsnosti na području Virovitičko-podravske županije
Foto: Kristijan Toplak
Projekt Županije "Budi STEMpatičan!" niže priznanja na EU i domaćoj razini.

Kada je projekt Virovitičko-podravske županije "Budi STEMpatičan" proglašen za najbolji EU projekt u kategoriji "Doprinos znanosti i inovacijama“, u izboru Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatske zajednice županija i njihovih medijskih partnera, bila je to "kruna na glavi" procesa koji je započeo u travnju 2017. Primivši nagradu iz ruku šefice Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violete Simeonove Staničić, župan Igor Andrović bio je iznimno zadovoljan. A kako je titulu za najbolji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava dobila Virovitica, zadovoljstvo je bilo još veće.

Sudjelovanjem u osmotjednoj akademiji polaznici će stjecati znanja uz mentoriranje iskusnih tehnoloških mentora Započela edukacija Odabrano 15 projekata u županijskoj StartIT@PICS akademiji 2020.

Ulaganje u znanje

– Bio je to dvostruki užitak za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, to je kruna svih onih projekata koje smo provodili i u gradu i u županiji. Ovo je veliko priznanje, doprinos i poticaj da ubuduće radimo još bolje i još više. Posebno sam sretan s projektom "Budi STEMpatičan", jer to nije veliki infrastrukturni projekt, nego je ulaganje u znanje i ljude, obrazovno-odgojne djelatnike koji će ovim projektom prepoznati darovitu djecu u STEM području. Zahvaljujem svojim suradnicima u Županiji te Institutu "Ivo Pilar" koji su projekt provodili, a posebice Razvojnoj agenciji VIDRA-i koja ga je izradila – naglasio je župan Andrović.

Kada je odobren, bio je to jedan od 11 projekata za koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo Odluku o financiranju na temelju Poziva – Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini iz Europskog socijalnog fonda. Projekt "Budi STEMpatičan!" odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastave i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. Proveli su ga županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Agencija VIDRA i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" kao znanstveno-podupiruća ustanova.

Pula, Vodnjan i Barban osigurali sredstva za odlične projekte Za projekte s područja Pule i okolice više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

U projektu je sudjelovalo 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja VPŽ-a, deseci učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te nešto manje od 500 učenika. Projekt vrijedan 926.091 kuna trajao je 16 mjeseci. Partneri na projektu bili su OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Suhopolje, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ "Ivan Goran Kovačić" Zdenci, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Voćin, OŠ Mikleuš, OŠ "Davorin Trstenjak" Čađavica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Gradina, Strukovna škola Virovitica, SŠ "Stjepan Ivšić" Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, SŠ Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica.

Virovitičko-podravska županija bila je prva županija u RH koja je, u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt za poticanje rada s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima. Projekt je trasirao uspjeh i prije titule najboljeg u Hrvatskoj. Naime, Europska udruga za obrazovanje i istraživanje u znanosti (ESERA) odabrala ga je kao jedan od 15 europskih projekata. Bio je to jedini hrvatski projekt u području STEM-a koji je predstavljen sudionicima ove asocijacije u Bologni.

Za uređenje šumske staze potrošit će se oko 400.000 kuna, a Petrinjci i gosti dobit će odličnu priliku za posjet prirodi Projekt Udruge za ekologiju i razvoj "Put kestena" Edukativna staza s odmorištima u Cepelišu i pokraj izvora sv. Roka

Centri izvrsnosti

Njegova nadogradnja bilo je osnivanje Centara izvrsnosti na području Virovitičko-podravske županije. Projekt je to koji financira Županija, u kojoj trenutačno postoji sedam centara izvrsnosti – za matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest, medijsku pismenost te za nove tehnologije.

– Centri izvrsnosti namijenjeni su u prvom redu onim učenicima koji žele više, a to je u biti nastavak rada STEM područja. Centri izvrsnosti definitivno su nastavak obrazovanja kako u srednjim tako i u osnovnim školama – naglasio je Andrović. Taj niz ulaganja u STEM područje i obrazovanje donio je Županiji još jedno priznanje. Dodijeljen joj je certifikat nove Europske točke za darovite (ETP), čime je ušla u odabrano društvo registriranih ETP u Hrvatskoj.