Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Morosini-Grimani i Petrapilosa

Istarski kašteli zasjat će u novom ruhu

kaštel Morosini-Grimani
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
U Kaštelu Petrapilosa predviđen je razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela

U Kaštelu Morosini-Grimani, u Svetvinčentu održana je prezentacija EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 22.594.779,13 kn, od toga bespovratnih 19.204.801,29 kn, a predviđeno trajanje je do lipnja 2019. godine.

Župan Valter Flego pohvalio je sve uključene u ovaj vrijedan projekt naglasivši kako je "dobiti gotovo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava veliki je uspjeh i potvrda da imamo potrebne resurse, znanje i potencijal".

- Benefiti projekta su višestruki, prvenstveno po pitanju revitalizacije unutrašnjosti Istre, te očekivanih pozitivnih učinaka za lokalno gospodarstvo, turizam i kulturu. Hvalevrijedna je i usmjerenost projekta na osobe s invaliditetom, odnosno pristupačnog turizma, još uvijek nažalost nedovoljno zastupljenog - kazao je župan dodajući kako uvijek postoji dodatni prostor za još veći razvoj, za obogaćivanje turističke ponude Istre novim sadržajima, kao i za valorizaciju kulturne baštine, priopćili su iz Istarske županije.

Projektom je predviđena rekonstrukcija i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Morosini-Grimani koja uključuje: uređenje Izložbenog prostora «Kapetanova soba»; uređenje izložbenog prostora za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine; prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi); suvenirnicu te prezentacijski centar - kušaona Središnje Istre.

Također, projekt predviđa rekonstrukciju i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Petrapilosa. U tom je Kaštelu predviđen razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela; uspostava i postav zbirke oružja Ferlin unutar kaštela Morosini - Girmani; prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda - kušaona Središnje Istre unutar Kaštela Morosini - Grimani, kao i razvoj i prikaz tradicijskih pića (vina) vezanih uz kulturnu baštinu - pjenušavo vino Kunfini.

Osim istarskog župana Valtera Flege, na prezentaciji su bili i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan.