Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istraživanje

Istarskoj županiji petica za transparentnost proračuna

Valter Flego
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Istarska županija već godinama objavljuje 'Proračun u malom', a od ove godine pokrenuta je i aplikacija "Otvoreni proračun" u sklopu projekta Hrvatske zajednice županija, koja omogućuje građanima praćenje trošenja javnog novca po svim razinama

Istarska županija dobila je priznanje za transparentnost županijskog proračuna od strane Instituta za javne financije, nakon provedenog istraživanja kojim je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od studenog 2016. do ožujka 2017.

Kako su istaknuli iz Instituta, transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu, te se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost, priopćili su iz Istarske županije.

Na rezultate istraživanja osvrnuo se istarski župan Valter Flego, ocijenivši ih izrazito pozitivnima i motivirajućima.

- Naš cilj je na razumljiv, dostupan i lako pretraživ način omogućiti građanima uvid u temeljne financijske dokumente Županije. Iz tog razloga, već nekoliko godina objavljujemo "Proračun u malom", a budući da težimo uvijek biti bolji, od ove godine pokrenuli smo i aplikaciju "Otvoreni proračun" u sklopu projekta Hrvatske zajednice županija, koja omogućuje građanima praćenje trošenja javnog novca po svim razinama. Dobiveno priznanje od strane Instituta dodatna je motivacija da nastavimo i dalje kvalitetno i odgovorno raditi kao servis u koji ljudi mogu imati povjerenja te da budemo još bolji -  istaknuo je istarski župan.

Istraživanjem Instituta za javne financije se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2015. godinu; polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.; prijedlog proračuna za 2017.; izglasani proračun za 2017. i proračun za građane za 2017. godinu.

Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti mogla se kretati od 0 do 5. Istarska županija osvojila je maksimalan broj bodova za otvorenost i transparentnost svih proračunskih dokumenata.