Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Otvorena do 2. svibnja

Izložba razglednica s uskrsnim motivima

Izložba razglednica s uskrsnim motivima
Foto: Gradski muzej Čazma
Najčešći motivi razglednica s početka 20. stoljeća su djeca uz koju poziraju razni vjesnici proljeća, pisanice, zečevi...

U Centru za kulturu u Čazmi postavljena je izložba čestitki iz fundusa Gradskog muzeja Čazma pod nazivom “Sretan Uskrs!”. Otvorena je do 2. svibnja 2019. godine.

Autorica izložbe je ravnateljica Centra za kulturu u Čazmi, Jadranka Kruljac – Sever.

Gradski muzej Čazma bavi se i skupljanjem, proučavanjem i čuvanjem razglednica – čestitki i uskrsnih motiva.

Pula: Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Zašto je pčela važnija od čovjeka?" pula Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja 'Zašto je pčela važnija od čovjeka?'

U zbirci razglednica ima ih više od stotinu, a tiskane su od kraja 19. do početka 21. stoljeća. Najčešći motivi razglednica – čestitki s početka 20. stoljeća su djeca snimljena u fotografskim atelijerima tehnikom svjetlotiska.

Uz djecu koja poziraju razni su vjesnici proljeća, pisanice, zečevi, pilići, lupine jaja. Rjeđe su tiskani ilustrativni crteži ili reprodukcije umjetničkih djela.

Danas djeca i ne prepoznaju razglednicu kao sredstvo komunikacije i dokument vremena kojem one pripadaju, stoga Gradski muzej Čazma i priređuje izložbe uz blagdane ili tijekom godine da se prisjetimo lijepih poruka ilustracije s razglednica – čestitki, običaja i sreće što se život ponovno rađa u svim svojim oblicima.

Uvećani i tiskani na plakatima visine 70 ili 100 i dužine 100 ili 70 centimetara, ovi u originalu mali estetski i komunikacijski dokumenti, dobivaju novu dimenziju podsjećanja i poučavanja slavljenja životne radosti i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa koji obećava drugu dimenziju koju ćemo postići vrijednošću proživljenog ovozemaljskog života, objasnili su iz muzeja.

Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac transparentnost Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac