Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Atrakcija u Ludbregu

Izložili kugle stare 
65 milijuna godina

Foto: Grad Ludbreg
Kamene kugle trenutačno se nalaze ispred Gradske uprave

Ispred Gradske uprave u Ludbregu u Varaždinskoj županiji postavljene su kamene kugle stare 65 milijuna godina! Pronađene su tijekom radova na šumskim putovima na Poljanskom, izvijestili su u Gradskoj upravi.

Privremena lokacija

– Riječ je o kuglama starim oko 65 milijuna godina koje su nastale taloženjem pijeska i učvršćivanjem u stijenu posredstvom kemijskih reakcija. Kugle mogu biti različitih oblika, sastava, materijala i težine – objasnila je arheologinja Jelena Koprek iz Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Zajednički kulturni projekt ima višestruko značenje za Pakrac i Pleternicu Povijesni Spahijski podrum i jedinstveni Muzej bećarca kao turističke atrakcije

Gradonačelnik Dubravko Bilić ističe da je zemljište ispred Gradske uprave privremena lokacija za kugle.

– Pred nama je prijava velikog i zanimljivog projekta “Zaštita i revitalizacija industrijske baštine – Ciglana Ludbreg” u kojem je predviđeno postavljanje pronađenih kugla. Ovim projektom potaknuli bismo razvoj kulturnog turizma koji nije samo velika globalna industrija koja donosi dohodak nego i potpora nacionalnom identitetu i sredstvo za očuvanje kulturne baštine. Neki smatraju da upravo kulturni turizam predstavlja najbolji model za lokalni razvoj. Mi smo grad impresivne povijesti, što dokazuje i pronalazak ovih kugla, te vjerujem da ćemo ovim projektom to i potvrditi – napominje Bilić.

Dodatna atrakcija za turiste

U Hrvatskoj je najviše takvih kugla pronađeno na prostoru Moslavačke gore i na području Vrgorca kod Ploča. – Ministarstvo kulture vrgoračke je kugle proglasilo zaštićenom kulturnom vrijednošću. Kako bi se zaštitio ovaj prirodni fenomen, potrebno je provesti sva istraživanja, obavijestiti Geološko-paleontološki zavod i Ministarstvo kulture da bi se pokrenuo sam postupak zaštite – najavila je Jelena Koprek. Ludbrežani tvrde da je njihov grad smješten u centru svijeta, a kugle će biti dodatna turistička atrakcija.

Obnova kapelice Svih svetih trajala je dvije godine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine