Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Plaže na području općine Tkon najbolje za djecu i vodene sportove

Izrađen je Glavni projekt uređenja javne plaže Studenac

Uređenje plaže Studenac
Foto: TZ TKON
Svi općinski planovi u skladu su s politikom održivog razvoja jer je otok kao mikrolokacija osjetljiv na bilo koju ekološku prijetnju

Specifičan geografski položaj, prirodni resursi i nasljeđe odredili su područje Tkona za ekoturizam koji se zasniva na održivom razvoju odnosno na prirodnim resursima i ruralnim i kulturnim elementima.

Svi općinski planovi i projekti u skladu su s politikom održivog razvoja jer je otok kao mikrolokacija osobito osjetljiv na bilo koju vrstu ekološke prijetnje, od zagađenja okoliša do pretjerane betonizacije. S obzirom na potpunu orijentiranost prema turizmu, u Općini Tkon posebnu pozornost posvećuju i plažama.

Mnogo stjenovih uvala

Prema Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije iz 2015. godine, na području Općine Tkon postoji 7 plaža. Plaže imaju pjeskovito morsko dno, većinom su plitke i pogodne za djecu, kao i za razne vodene sportove. Neke od istaknutih prirodnih pješčanih plaže su plaža Sovinje, Bartovica, Plažine (Studenac) i Mrvisko. Od uređenih plaža možemo istaknuti Plažu Ugrinić, Poljane, Vruljice i Plažine (Glavičine). Ukupna njihova dužina iznosi 1120 m, a površina 5920 četvornih metara. Naknadno je uređena i plaža Ugrinić površine 2319 četvornih metara te je na njeno uređenje utrošeno 1.518.920,09 kuna. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo turizma sa 700.000 kuna. Ova plaža za mlade, osim standardne infrastrukture, nudi i dodatne pogodnosti, pa se tako u blizini nalazi i caffe bar, igralište i parking.

drveni brod Regata Tradicionalni Đir po Pašmanskom kanalu

Na području općine Tkon nalazi se i tipizirana plaža unutar FKK kampa Sovinje koja predstavlja geomorfološki fenomen, a stvorena je konstantnom sedimentacijom pijeska. Plaža Sovinje je prirodna pješčana plaža koju s jedne strane okružuje kristalno čisto more, dok se s druge strane pruža eterični ambijent borove šume i mediteranske vegetacije.

Uz obalu postoji i mnogo skrivenih pješčanih, šljunčanih ili pak stjenovitih uvala i plaža koje nude mir i potpunu osamu, osobito na južnoj strani otoka.

Još građevinska dozvola

– Vezano za planove uređenja plaža na našem području, izrađen je Glavni projekt uređenja javne plaže Studenac za koji će se uskoro tražiti građevinska dozvola. Planiramo prijaviti projekt uređenja ove plaže na natječaj Ministarstva turizma koji se očekuje u kolovozu, a sam projekt realizirao bi se u dvije faze –poručuju iz Općine Tkon.

Dan Općine Tkon Dan općine Tkon Moderna trajektna luka za dvije godine Samostan u Tkonu Kulturna baština na otoku Pašmanu Crkveno glagoljaško pučko pjevanje i danas odjekuje u Tkonu