Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Jedina županijska škola za djecu s teškoćama uskoro pod krovom

izgradnja škole
Foto: Ivica Galović/PIXSELL 25.07.2024., Slavonski Brod - Izgradnja nove zgrade Osnovne skole "Milan Amrus" za djecu s teskocama u razvoju. Osnovna skola "Milan Amrus" jedina je skola u Brodsko-posavskoj zupaniji za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s teskocama u razvoju koju pohadjaju i ucenici okolnih zupanija. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Gradnjom i opremanjem nove zgrade učenici OŠ Milana Amruša i ostali korisnici napokon će dobiti objekt u kojem će moći kvalitetno učiti i družiti se

Napreduju radovi na gradnji nove zgrade Osnovne škole Milana Amruša u Slavonskom Brodu, jedine škole na području Brodsko-posavske županije za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju, koju pohađaju i učenici iz drugih županija.

Tako će se nakon čak 48 godina života u privremenom smještaju djeca koja pripadaju jednoj od najranjivijih društvenih skupina napokon preseliti u nov, primjeren objekt. Zgrada neto površine 4,5 tisuće četvornih metara u Kažotićevoj ulici trebala bi otvoriti svoja vrata u proljeće iduće godine.

Nisu gubili nadu

Projekt vrijedan 7,8 milijuna eura financira se u okviru državnog proračuna, pri čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja participira s 85,70 posto sredstava, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s 9,18 posto, a Brodsko-posavska županija s 5,12 posto iznosa. Grad Slavonski Brod osigurao je gradsko zemljište od 11 tisuća kvadratnih metara te izradio projektnu dokumentaciju.

– Jedina je ovo škola za djecu s teškoćama u razvoju u regiji, što dovoljno govori o važnosti projekta. Zato želim i nastavnicima i učenicima da što prije uđu u nove, primjerene prostore. Hvala svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, a posebno Vladi RH koja je osigurala više od 90 posto potrebnih sredstava – rekao je ranije brodsko-posavski župan Danijel Marušić.
Uvjeti u staroj i derutnoj školskoj zgradi su katastrofalni. Nastava u njoj odvija se desetljećima iako ne zadovoljava ni osnovne pedagoške standarde. Zbog otpadanja žbuke i drugih problema roditelji su prosvjedovali, ali dobivali su samo nerealizirana obećanja. Unatoč tome, ni oni ni učenici nisu gubili strpljenje i nadu.

Integracija u društvo

Gradnjom i opremanjem nove školske zgrade djeca, a i svi drugi korisnici s različitim teškoćama u razvoju napokon će dobiti objekt u kojem će moći kvalitetno učiti i družiti se te sve ostalo što im je potrebno.

Nova škola predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni, a njezinom gradnjom osigurat će se odgovarajući prostorni kapaciteti i odvijanje procesa psihosocijalne rehabilitacije u primjerenim uvjetima.

– Infrastrukturni radovi na gradnji školske zgrade samo su beton i željezo. Vlada ulaže puno u organizaciju svega onoga što dolazi nakon obrazovanja ovih učenika za integraciju u društvo. Želimo da ta integracija bude što bezbolnija za njih i njihove obitelji – poručio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Uz redovne programe odgoja i obrazovanja, u objektu će se omogućiti i pružanje socijalnih usluga. Nova će škola pružati usluge rane i razvojne podrške za djecu do sedam godina, a imat će i poludnevni boravak za osobe s invaliditetom.

storyeditor/2024-08-23/PXL_110724_117382958.jpg Cilj je povećati razinu ulaganja u modernizaciju Raspisan poziv za dodjelu potpora za promociju proizvoda u poljoprivredi storyeditor/2024-08-16/Dan_NK_1.jpg Svečano obilježen Dan općine Nova Kapela Marušić: Vjerujem da ćemo svi zajedno doprinijeti povratku i ostanku mladih storyeditor/2024-08-16/PXL_130722_94612695.jpg Županija će sufinancirati 50 posto troškova održavanja sustava Voda iz Save za navodnjavanje plodne i žedne slavonske zemlje