Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županija izdvojila dodatni novac za zdravstveni sustav

Još 200.000 kuna za kupnju kirurških maski

Damir Bajs
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Župan Damir Bajs istaknuo je da se Bjelovarsko-bilogorska županija dobro nosi u borbi s koronavirusom

Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je još 200.000 kuna za obranu od koronavirusa, rečeno je na županijskom Stožeru civilne zaštite koji je sazvan ovih dana radi upoznavanja javnosti s novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Mjere su vjerojatno već svima dobro poznate, a riječ je o obvezi nošenja maski u svim zdravstvenim ustanovama, dakle zdravstvenim djelatnicima i pacijentima, potom za ugostitelje te u trgovinama i javnom prijevozu.

Novi ugovor za Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole vrijedan 29 mil. kn Škola za nova zanimanja – njegovateljica i sestra za palijativnu skrb, dentalni specijalist

Dodatnih 200.000 kuna, pojasnio je župan Damir Bajs, bit će utrošeno za pomoć županijskom zdravstvenom sustavu.

– Naše zdravstvene ustanove imaju dio opreme koja je potrebna za zaštitu, ali već znamo da će samo u zdravstvu trebati oko 1500 kirurških maski dnevno. Morat ćemo računati na pomoć iz Zagreba, ali se uzdati i sami u sebe. Zato smo osigurali 200.000 kuna za nabavu zaštitne opreme u vidu maski za naše zdravstvene djelatnike. U slučaju potrebe osigurat ćemo maske i za pacijente ako ih slučajno ne budu imali. Moram naglasiti da se tu radi o 65.000 maski mjesečno i to bez ostale zaštitne opreme – kazao je Bajs te dodao da je županijski Stožer do sada uvijek pravodobno reagirao.

– Koronavirus se vratio. Još prije tri tjedna, odnosno prije Nacionalnog stožera, naš županijski Stožer donio je niz mjera vezanih uz naše zdravstvene ustanove i naše domove za starije i nemoćne. Zahvaljujući poštivanju tih odluka, Bjelovarsko-bilogorska županija trenutačno je treća po uspješnosti obrane od koronavirusa u Hrvatskoj. Želimo da tako i ostane, a da bismo u tome uspjeli moramo očuvati naš zdravstveni sistem, ali i poštivati preporuke. Život s koronom danas znači da nema zatvaranja kao što je to bilo u prvom valu. Aktivnosti su dopuštene, no moramo se pridržavati mjera – kazao je župan Bajs u ime županijskog Stožera civilne zaštite.

Župan Damir Bajs obišao radove u općini Veliko Trojstvo Od iduće će školske godine školarci i vrtićarci biti pod istim krovom

Istaknuo je i povećanje broja testiranja u odnosu na prvi val pa se tako se u ambulantama u Bjelovaru i Daruvaru dnevno uzima od 50 do 60 uzoraka.

– Kontrole se rade, no samo dvije ili tri po općini, odnosno gradu. Smatramo da je to premalo i zato ćemo preporučiti da se one povećaju te da se ljude ne kažnjava, već da ih se upozori da se svi moramo pridržavati odluka – zaključio je Bajs.