Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novi ugovor za Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole vrijedan 29 mil. kn

Škola za nova zanimanja – njegovateljica i sestra za palijativnu skrb, dentalni specijalist

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ovo je Centar za najmanje tri ili četiri županije. Trinaest partnera samo je jedan od elemenata koji ukazuje na bitnost projekta

Nakon što je za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole osigurano 33,5 milijuna kuna za dogradnju škole i opremu, prošli tjedan potpisan je novi ugovor vrijedan 29 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava namijenjenih za uspostavu rada Regionalnog centra kompetentnosti, razvoj novih zanimanja i programa, usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora te promociju strukovnih zanimanja.

Županija u energetsku obnovu škola, uz sredstva eu, ulaže 160 milijuna kuna Temeljita obnova očekuje i Područnu školu Dapci

Brojni partneri

S obzirom na to da je riječ o ustroju nove ustanove, prva aktivnost u drugom dijelu projekta bit će uspostava rada centra i partnerske suradnje budući da projekt obuhvaća 13 partnera. Kreće se i u razvoj novih zanimanja koja do sada ne postoje u Hrvatskoj poput njegovateljica za palijativnu skrb, medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista što će ujedno pružiti mogućnost za nastavak obrazovanja onima koji imaju zanimanje dentalnog tehničara.

Župan Damir Bajs obišao radove u općini Veliko Trojstvo Od iduće će školske godine školarci i vrtićarci biti pod istim krovom

Uz to, razvijat će se i programi za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom kao i programi obrazovanja odraslih, jer naglasak je stavljen na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, odgojno-obrazovni djelatnici i mentori u sklopu projekta usavršavat će se u strukovnim digitalnim kompetencijama na najnovijoj opremi.

Dogradit će 2000 kvadrata

Medicinska škola Bjelovar će se dograditi za 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno osam kabineta, a u njima će biti simulacijski centar, dva laboratorija, dvije specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. To je prilika i za 400-tinjak učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci i da budu kompetentni na tržištu rada.

Dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć Bajs: Imamo najmoderniji vozni park, prosjek starosti vozila je 1,5 godina

– Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je s dna i bila je posljednja županija po povlačenju sredstava EU, a sada smo pri vrhu ljestvice. Projekt Regionalnog centra kompetentnosti omogućit će da se građevinski napravi Centar kompetencija u fizičkom dijelu, a osim materijalnog dijela polovica sredstava ide i na usavršavanje naših djelatnika. Znanja koja moraju steći kroz program prenijet će našim učenicima i svima onima koji to znanje žele steći u ovom dijelu Hrvatske. Naime, ovo je Centar za najmanje tri ili četiri županije. Trinaest partnera samo je jedan od elemenata koji ukazuje na bitnost projekta – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.