Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Demografski projekt namijenjen mladim obiteljima za izgradnju i adaptaciju obiteljskih kuća i stanova

Još 31 obitelj iz ruralnih područja dobila sredstva iz programa 'Tu je tvoj dom'

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL 17.09.2024., Split - Splitsko-dalmatinski zupan Blazenko Boban na potpisivanju ugovora u sklopu programa "Tu je tvoj dom". Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban uručio je 31 ugovor iz demografskog projekta "Tu je tvoj dom", namijenjenog poticanju mladih obitelji iz ruralnih područja na izgradnju i adaptaciju kuća. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iznosi 467.000 eura, a među korisnicima su obitelji s ukupno 124 djece, što je, prema Bobanu, posebna vrijednost ove dodjele.

– Do sada smo podijelili 319 ugovora ukupne vrijednosti gotovo 3,8 milijuna eura, a kroz te ugovore zbrinuto je 677 djece. Danas su ovdje obitelji s petero, četvero i troje djece. Nadam se da ćemo u rebalansu proračuna imati još veći broj djece do kraja ove godine, a nastavit ćemo i dogodine. Svi koji su zadovoljili uvjete doći će na red i dobiti sredstva, kao što je bio slučaj i u prošlom javnom pozivu – istaknuo je Boban, dodavši da je cilj spriječiti iseljavanje iz Dalmatinske zagore.

Pri dodjeli sredstava uzimaju se u obzir razvijenost područja i broj djece u obiteljima. Maksimalni iznos koji se može dobiti iznosi 16.000 eura. Posebno su aktivne obitelji iz Cetinske i Imotske krajine.

Jedan od korisnika sredstava, Josip Livajić iz Poljica kraj Imotskog, izrazio je zahvalnost na dodijeljenim sredstvima za kupnju kuće.

– Ovo je hvalevrijedan program koji provodi jedino naša županija. Mladim obiteljima može puno pomoći, pogotovo u ovim teškim vremenima kada je djece puno, a nije nikome lako. Svaka čast županiji – poručio je Livajić.

Župan Boban dodao je da mlade obitelji mogu računati na daljnju podršku kroz razne programe županije.

– Ovo nije sve što nudimo. Na aplikaciji "Pravo misto" imamo više od 104 javna poziva tijekom godine. Osim demografskih mjera tu su i poticaji za solare za kuće, za OPG-ove, malo i srednje poduzetništvo, programi "Budi tu" i "Moja prva torba", kao i besplatni željeznički prijevoz za studente. Mladim ljudima želimo poručiti da se ne iseljavaju iz Dalmatinske zagore – poručio je župan.

Do sada je kroz projekt "Tu je tvoj dom" dodijeljeno gotovo 3,8 milijuna eura, čime su osigurani domovi za brojne mlade obitelji. 

Solari na zgradi Županije ULAGANJE Na zgrade Splitsko-dalmatinske županije postavljeni solarni paneli splitsko-dalmatinska županija Župan državljankama Ukrajine dodijelio uvjerenja o znanju hrvatskog jezika Poticanje IT sektora Digitalna Dalmacija uskoro će se useliti u nove, uređene prostore na Splitu 3