Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Premijera nove predstave Zelinskog amaterskog kazališta 'Na proščenju'

Kako su izgledala proščenja u zelinskom kraju

ZAmka redovito nastupa sa svojim repertoarom na kazališnim smotrama i festivalima diljem Hrvatske
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Predstavom “Na proščenju” ZAmKA će sudjelovati na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Zelinsko amatersko kazalište ZAmKA već više od 20 godina u gradu Svetom Ivanu Zelini održava kazališnu scenu živom. Premijera njihove nove predstave “Na proščenju“, autorice Štefice Fanje održat će se ove nedjelje, u dvorani Kraluš Pučkog Otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. Predstava govori o tradicijskom običaju obilježavanja blagdana svetog Ivana Krstitelja u vremenu kada su proštenja imala veliko značenje za mjesto u kojem su se održavala i društveni život mještana. Glumci amateri će kroz komiku prikazati situacije uzete iz stvarnog života “proščenjara”, tipične za zelinski kraj.

U Ivanić-Gradu održan forum 'Obrtništvo Zagrebačke županije' Za Regionalni centar kompetencija 70 milijuna kuna

Zelinsko amatersko kazalište Zamka osnovano je 1994. godine suradnjom tadašnjeg ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta i nekoliko gimnazijalaca na pripremi predstave “Petrica Kerempuh i spametni osel”. U 2006. godini pokrenuta je i ZAmKA-ina dječja scena, a uloga njezine voditeljice povjerena je Štefici Fanjek koja je kasnije postala voditeljicom cijelog kazališta. Štefičine predstave i glumci kazališta postali su nagrađivani na kazališnim smotrama i festivalima diljem Hrvatske. “Štefek soldat”, naprimjer, ušao je u ZAmKA-inu povijest s ukupno 17 osvojenih nagrada. Repertoar ZAmKA-e zastupa kajkavske tekstove i priče iz svakodnevnog života ljudi u kojima publika prepoznaje svoje susjede, njihove mane i vrline. Njihove predstave igrane su diljem Lijepe Naše, a drage se uspomene čuvaju i s gostovanja kod Hrvata u mađarskom Petrovu Selu i Petrovcu na Mlavi u Republici Srbiji.

Predstavom “Na proščenju” ZAmKA će ove godine u svibnju sudjelovati na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama.

Zelina Putopisno predavanje Nikole Horvata u zelinskoj knjižnici Prešao je 2200 km od Iloka do Prevlake