Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Ivanić-Gradu održan forum 'Obrtništvo Zagrebačke županije'

Za Regionalni centar kompetencija 70 milijuna kuna

Foto: Zagrebačka županija
Zagrebački župan Stjepan Kožić kazao je kako vjeruje da su otvaranju novih obrta pridonijele i mjere koje provodi Županija te dodao kako je u posljednje četiri godine u tu svrhu izdvojeno više od 20 milijuna kuna

Na prostoru Zagrebačke županije raste broj obrtnika - lani ih je bilo šest posto više nego godinu prije, a početkom ove evidentirano je čak 5087 obrta. Pohvalio se time predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić na IV. Obrtničkom forumu “Obrtništvo Zagrebačke županije”, održanome u Ivanić-Gradu. No, kazao je Šabić, iako brojke pokazuju pozitivan pomak u obrtništvu Županije, postoje određeni izazovi, a najveći je problem nedostatak radne snage.

Stjepan Kožić Nakon javnog poziva Kreće isplata 153.000 kuna za šest potpora županijskih obrtnika

– Ni u jednoj struci nema dovoljno radnika. Najbolja prevencija je obrazovanje djece. Obrtništvo im daje kruh u ruke! Djeca koja završe obrtničko zanimanje ili će raditi kod obrtnika ili će otvoriti vlastiti obrt – istaknuo je Šabić dodavši da problem u obrtništvu predstavlja i komplicirana dokumentacija, a u urbanim sredinama problem je i otkup poslovnih prostora. U proceduri su i izmjene zakona o obrtu, dodao je Šabić. Zagrebački župan Stjepan Kožić kazao je kako vjeruje da su otvaranju novih obrta pridonijele i mjere koje provodi Županija te dodao kako je u posljednje četiri godine u tu svrhu izdvojeno više od 20 milijuna kuna, a samo lani 8,5 milijuna.

– Pred nama je uspostava Regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a partneri su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. Razradili smo ideju, radimo na prijavi projekta i vjerujem da će on proći. Iznosi o kojima se radi nisu mali, riječ je o ulaganju od oko 70 milijuna kuna – pojasnio je zagrebački župan Kožić, a u sklopu foruma održana je panel-rasprava “Izazovi i perspektive u obrtništvu Zagrebačke županije”.

Dogovarana je suradnja s Kinezima Trodnevni posjet izaslanstva iz Kine Hrvatskoj Dogovarali suradnju kineskih i domaćih obrta