Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Veliki uspjeh đakovačkog sporta

Karlo Raguž europski je sveučilišni prvak u karateu

Foto: Grad Đakovo
Da je riječ o velikom uspjehu, svjedoči to što se natjecalo 1300 sudionika s 404 sveučilišta iz 36 zemalja

Nakon što je na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima, održanom u kolovozu u Zagrebu, sa svojim Sveučilištem osvojio zlatnu medalju u karateu, mladog Đakovčanina Karla Raguža primio je gradonačelnik Marin Mandarić. Da je riječ o velikom uspjehu, svjedoči činjenica da se na ovom natjecanju koje je objedinilo prvenstva u karateu, džudu, te-kvon-dou i kick-boxingu okupilo 1300 sudionika s 404 sveučilišta iz 36 zemalja. Karlo je redovni student treće godine Šumarskog fakulteta u Zagrebu. – Zagrebačko sveučilište bilo je najuspješnije u karateu, osvojili smo četiri zlata i jedno srebro – naveo je Karlo.

Projekt povezivanja zelene i plave Hrvatske Maraton lađa i Neretvanska kneževina u bojama Đakova

U izvrsnim rukama

Prve borilačke vještine naučio je u Karate klubu Đakovo, a danas trenira za Karate klub Hrvatski Dragovoljac iz Zagreba. Iza njega je niz uspjeha među kojima su najvažniji peto mjesto na svjetskom prvenstvu do 21. godine, osvojeno prvenstvo Balkana te prvo mjesto na Državnom prvenstvu do 21. godine.

Uz Karla Raguža na prijmu u Gradskoj vijećnici bili su i dugogodišnji predsjednik Karate kluba Đakovo Franjo Mandarić te treneri Ivan Stoić-Charlie i Vedran Mandarić. Obojica su pratili Karla na nimalo jednostavnom putu do uspjeha.

– Karlo je izdanak naše karataške škole. Uspješno smo ga vodili kao natjecatelja, pratili njegov razvoj prirodnim i normalnim slijedom sve do odlaska na fakultet. Budući da je to put svih naših sportaša koji su postigli rezultate, prirodan je i odljev. Mi ih ne možemo sputavati u odlasku, najčešće idu u Zagreb, u druge klubove, druge škole – kazao je Franjo Mandarić.

Dodaje i da je sadašnji Karlov učitelj i trener ujedno direktor svih selekcija hrvatskih reprezentacija u karateu, pa Karla nisu mogli poslati na bolje mjesto. Trener KK Đakovo Ivan Stoić-Charlie ne krije zadovoljstvo uspjesima koje nižu Đakovčani, ali i hrvatski karate općenito.

Marin Mandarić Priznanje Instituta Gradu Đakovu petica za transparentnost

Svjetska sila

– Ekipa je to koja ima svoje mjesto, ime i prezime i u svjetskim razmjerima. Hrvatski karate u posljednjih 30 godina isplivao je kao respektabilna svjetska sila, o čemu svjedoče rezultati naših reprezentativaca. Uzmemo li u obzir da se sve to postiže s daleko manjim budžetom nego u nekim drugim, velikim zemljama, time je naš uspjeh još veći – istaknuo je trener Charlie.

– Iduće godine su Olimpijske igre u Japanu i prvi put u programu je karate. Hrvatski karate savez ozbiljno se priprema te je realno očekivati da ćemo imati svoje predstavnike u Tokiju - zaključuje.