Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt povezivanja zelene i plave Hrvatske

Maraton lađa i Neretvanska kneževina u bojama Đakova

Foto: Maja Muškić
Ove godine na Maratonu lađa prvi je put Grad Đakovo imao svoje lađare - Đakovačke bećare

Projekt povezivanja zelene i plave Hrvatske Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova, na čelu s pročelnicom Sanjom Rogoz Šola, nakon Cresa i Visa nastavio se i u Metkoviću povodom 22. maratona lađa. Ove godine na Maratonu lađa po prvi je put Grad Đakovo imao svoje lađare - Đakovačke bećare.

Investicije u Širokom Polju Grade se nove pješačke staze i javna rasvjeta

Čobanac na rivi

Đakovački su lađari imali punu podršku Grada. Svojim trodnevnim sudjelovanjem na manifestacijama Neretvanska kneževina i Maraton lađa, Grad Đakovo predstavio je, tako, bogatstvo turističke, gastronomske i ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Metkovčani su s oduševljenjem prihvatili proizvode đakovačkih OPG-ovaca, a na neretvanskoj se rivi kušao i đakovački čobanac, koji su skuhali članovi DVD-a Đakovo.

Predstavnici Grada sudjelovali su kao gosti na radnom sastanku i dodjeli nagrada najboljim obrtnicima Udruženja obrtnika Metković u novootvorenom Agro etno parku Žabac u Općini Zažablje. Skup je pozdravila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga i predsjednik Udruženja obrtnika Metković Ivica Mioč.

Dobra kupališna sezona Na Gradskim bazenima već 26.000 kupača

– Bilo je zanimljivo pogledati prezentaciju o turističkim potencijalima doline Neretve i planovima razvoja ovoga kraja. O tome je govorio i gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan. Nazočne je ispred Grada Đakova pozdravio zamjenik gradonačelnika Robert Francem i pozvao na daljnju suradnju i zajedničke projekte naših obrtnika i drugih gospodarstvenika Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Đakova. Uspješne suradnje i prijateljski odnosi i na primjeru Grada Metkovića pokazuju kako se mogu otvoriti brojna vrata za razvoj turističkog, gospodarskog i kulturnog bogatstva koje ima Đakovo. Višesektorski razvoj potencijala može se dogoditi samo trajnim radom na suradnji i razmjeni – ističu u đakovačkoj upravi.

Đakovački su lađari, pak, maraton završili nakon 2 sata, 26 minuta i 12 sekundi, i tako su zauzeli 21 od ukupno 28 mjesta. Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22.500 metara. Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, ponosni su organizatori, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane.

U Đakovu potpisano 111 ugovora Za gospodarstvenike i poljoprivrednike više od milijun kuna potpora iz proračuna

Turistički spektakl

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Iako je prvotna ideja bila da na Maratonu lađa mogu sudjelovati samo oni koji su rođeni u dolini Neretve te potomci iseljenika, radi popularizacije je naknadno dopušten nastup i ekipama iz drugih mjesta i država.

A Dani Neretvanske kneževine trodnevna su manifestacija. Građani i njihovi gosti uživaju u zanimljivim natjecanjima, prikazu srednjovjekovnog života, viteškim borbama, prikazu srednjovjekovnog mačevanja.

Razvoj suradnje Veleposlanica Bugarske u Đakovu