Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje u osam godina posjetilo 11 delegacija iz najnapučenije države

Kinesko-hrvatski industrijski park i međimurski proizvodi u Yanchengu

1/2
Foto: Međimurska županija
U protekle četiri godine vanjskotrgovinska razmjena odnosno izvoz roba i usluga iz Međimurja u Kinu rasla je godišnjom stopom od 54 posto, istaknuo je župan Matija Posavec

Deveteročlana delegacija iz kineskog grada Yancheng posjetila je Međimursku županiju. To je već jedanaesta delegacija iz Kine koja je doputovala u najsjeverniju županiju.

Ljetni praznici koriste se za uređenje škola u Međimurju U Centar kompetentnosti za strojarstvo ulažu 50 milijuna kuna

Hrvatska je važna baza

Predvodio ju je Zou Yishi, zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yanchenga, a suradnja je uspostavljena uz pomoć Dmitra Maravaića, direktora tvrtke Maring, koja desetak godina surađuje s poduzetnicima iz kineske pokrajine Jiangsu u kojoj živi više od osam milijuna stanovnika. U njoj su smješteni i neki od vodećih svjetskih izvoznika elektroničke opreme, kemikalija i tekstila. Hrvatska je, kako je rečeno, važna baza za kineska poduzeća koja izvoze u Europu i Sjevernu Ameriku. Prema Maravićevim riječima, želja im je ostvariti kvalitetnu gospodarsku suradnju u obliku kinesko-hrvatskog industrijskog parka, a ozbiljno razmatraju i organizaciju sajma međimurskih proizvoda u gradu Yanchengu. Prilika je to za međimurske izvoznike.

Otvorenje sve bliže Potpisan ugovor o uređenju okoliša škole

– U suradnji Kine sa zemljama srednje i jugoistočne Europe, Hrvatska je visoko pozicionirana. Naglasak je opet na Međimurju koje je atraktivno zbog mogućnosti koje pruža ne samo zahvaljujući geografskom položaju, već i zbog jedinstvenog pristupa prema gospodarskoj diplomaciji te osnovnoj filozofiji načina funkcioniranja uspješne regije. Ovo je jedanaesta delegacija iz Narodne Republike Kine koja je u proteklih osam godina posjetila Međimurje. U protekle četiri godine vanjskotrgovinska razmjena odnosno izvoz roba i usluga iz Međimurja u Kinu rasla je godišnjom stopom od 54 posto. Naša je uloga da otvaramo vrata i povezujemo gospodarstvenike, a ovaj posjet dobar je primjer budući da gosti iz Kine ovdje borave nekoliko dana, upoznaju turističke potencijale Međimurja te obilaze uspješne domaće tvrtke – istaknuo je župan Matija Posavec.

Gradovi prijatelji

Gradovi Čakovec i Yancheng uspostavit će i službeni odnos gradova prijatelja. Prvi korak ka tome bilo je pismo namjere o uspostavi odnosa gradova prijatelja koje je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović potpisao s Liuom Guozhongom, višim savjetnikom Ureda za vanjske poslove Yanchenga.

Stranci hvale raznovrsnost Najveća nam je prednost bogat riblji fond

– Čelnici Yanchenga iskazali su interes za povezivanjem s Čakovcem koji slovi kao otvoren i prijateljski nastrojen grad. Već imamo sedam gradova prijatelja i veseli me što smo pokrenuli postupak kojim će i kineski Yancheng postati jedan od njih. Vjerujem da ćemo tako povezati ne samo Međimurje i grad Čakovec, već i Hrvatsku s Narodnom Republikom Kinom i to ne samo na kulturnom i sportskom, već i na gospodarskom planu – rekao je Vidović.

Gostima je predstavljen Centar znanja u prostoru bivše vojarne, kao i razvojna strategija Međimurske županije. U hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri odslušali su prezentaciju o turističkim potencijalima Međimurja koju je održala predstavnica Turističke zajednice Međimurske županije Petra Murković.

Gospodarenje otpadom Međimurci najučinkovitiji u selektiranju otpada – u 'top deset' gradova i općina devet međimurskih