Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Gudovcu završio najslađi sajam u regiji

Kockasti kombinezon najatraktivniji na pčelarskom sajmu

1/12
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U 2019. godini smo značajno smanjili uvoz meda, ali valja biti iskren i reći da smo smanjili i izvoz meda, međutim ne u jednakom postotku te je deficit smanjen, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u Gudovcu 16. Međunarodni pčelarski sajam i 7. Izložbu vina i vinogradarske opreme. Sajam je to s najvećom izložbeno-prodajnom ponudom pčelarske opreme i strojeva, meda i svih vrsta pčelinjih proizvoda.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Veleučilište u Bjelovaru i Financijska agencija potpisali Sporazum o suradnji Čak 80 posto studenata koji završe naše Veleučilište u roku od tri mjeseca nađe posao

Ovogodišnji Sajam okupio je 180 izlagača iz raznih zemalja te već polako prelazi granice Europe. U dva dana posjetitelji su imali priliku degustirati neke od najkvalitetnijih hrvatskih vrsta meda i vina, prisustvovati raznim predavanjima te vidjeti najveću izložbeno-prodajnu ponudu pčelarske i vinogradarske opreme i strojeva. 'Navijački' pčelarski ventilirajući kombinezoni sa šahovnicom vinkovačkog proizvođača bili su najatraktivniji proizvod među pčelarskom opremom. 

Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam, u pozdravnom govoru zahvalio se izlagačima i posjetiteljima na velikom odazivu te spomenuo da prvi puta na Pčelarskom sajmu izlažu izlagači iz Južne Koreje.

– Želim zahvaliti izlagačima kojih je ove godine više od 180, a prvi puta Pčelarski sajam prešao je granicu Europe i to zahvaljujući jednom izlagaču iz Južne Koreje. Osim što se na sajmu prodaju alate za pčelarstvo, ovo je izvrsna prilika za pčelare da dobiju edukaciju i nove važne objave – istaknuo je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Najavio je i da na Sajamskom prostoru sljedećeg vikenda počinje škola jahanja, ali i da se za Proljetni sajam već traži “kvadrat više”. Na štandovima se moglo vidjeti i kupiti sve što će vam ikad zatrebati ako ste pčelar, poslušati stručna predavanja ili samo kupiti staklenku vrhunskog meda. U prvom je planu pčelarska oprema.

Završena energetska obnova Područne škole u Ždralovima ‘Promjene su već vidljive, u školi je puno toplije nego prijašnjih godina’

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je probleme s kojima se sektor pčelarstva suočava te je u skladu s tim najavila novu potporu za pčelare.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

- Hrvatsko pčelarstvo je vrlo ranjivo, međutim neki pokazatelji ipak mogu donijeti optimizam za buduće korake. Posljednjih godina bilježimo povećanje broja pčelara i pčelinjih zajednica. Također, naše pčelarstvo se susreće s, katkad, nedovoljno lojalnom konkurencijom iz uvoza. Mogu potvrditi da se uvoz meda, potencijalne patvorine i slični nedostaci u lancima opskrbe, sve više, bolje i češće kontroliraju. U 2019. godini smo značajno smanjili uvoz meda, ali valja biti iskren i reći da smo smanjili i izvoz meda, međutim ne u jednakom postotku te je deficit smanjen - rekla je Vučković.