Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Cijelo selo brine o okolišu

Kod nas je kontejner za smeće uvijek prazan, a onaj za papir pun

Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
Akcijom prikupljanja starog papira od sječe je spašeno čak 2620 stabala, a za to su zaslužni učenici osnovnih škola Zagrebačke županije

U Zagrebačkoj županiji učenici i njihovi nastavnici vrlo su ekološki osviješteni što dokazuje podatak da su djeca iz 46 matičnih i područnih škola s područja županije u prošloj školskoj godini sakupila nevjerojatnih 131.442 kilograma starog papira i tako od sječe spasila čak 2620 stabala.

Srednja strukovna škola Velika Gorica Zagrebačka županija Pet škola prijavljeno za energetsku obnovu

‘Bez zajednice ništa’

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predstavnicima je najboljih škola koje su sudjelovale u akciji sakupljanja starog papira, a koja se provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia, uručio poklon-pakete informatičke opreme – interaktivne pametne ploče, projektore, pripadajuću opremu i softvere. Učenici su uz pomoć odraslih prikupili zavidne količine papire, ali i ove godine najviše staroga papira po učeniku – 270,80 kilograma, prikupila je Područna škola Rakitovec, grana Osnovne škole Vukovina.

– Naša škola već 15 godina prikuplja stari papir. To je kod nas toliko zaživjelo da je cijela zajednica uključena u ove akcije, od djece do njihovih roditelja. Ovo je zaista rezultat timskog rada na razini cijelog sela. Zapravo, znamo se šaliti kako je zanimljivo da je kod nas kontejner za obično smeće uvijek prazan, a ovaj za papir uvijek pun – kroz smijeh je rekla voditeljica škole Gordana Haraminčić.

Dodaje kako su djeca oduševljena ovim ekološkim projektima, vesele im se cijele godine, imaju vrlo snažan osjećaj za recikliranje i čuvanje okoliša a osim papira skupljaju i plastiku i čepove.

I vinska kraljica bila je na sajmu Posjet sajmu Želimo pomoći mladim poljoprivrednicima naše županije

Pomažemo bolesnoj djeci

– Naša škola njeguje i snažan humanitaran karakter jer sve što prikupimo sakupljanjem čepova dajemo udruzi za djecu oboljelu od leukemije i limfoma – rekla je. Sve ostalo što zarade svojim eko akcijama, objašnjava, potroše u opremanje škole, jednodnevne izlete za djecu ili odlazak u kino. – Naš je najveći ponos suradnja cijele zajednice u ovakvim projektima. Bez zajedničkog truda cijelog sela, ne bismo bili ni približno ovako uspješni – naglasila je.

Od ostalih škola, u Područnoj školi Donja Kupčina u Pisarovini, koja je bila domaćin dodjele nagrada, prikupljeno je 151,52 kilograma po učeniku, u PŠ Buševec u Vukovini 123,75 kilograma, u PŠ Dubranec 100,73 kilograma, a u PŠ Pojatno 90,89 kilograma po učeniku. Da je ovo izvanredan rezultat, objasnio je župan Kožić.

– Odnos prema otpadu i prirodi ovisi svatko od nas pokazuje svojim ponašanjem, a obrazovne institucije imaju ključnu ulogu u razvoju i poticanju ekološke svijesti kod mladih – rekao je župan Kožić istaknuvši pritom jednu zanimljivost, a to je da su pobjednici ovog natječaja gotovo uvijek učenici iz područnih škola.

– Područne škole jesu manje, ali one svakako imaju vrijedne i osviještene učenike što ih čini itekako velikima i važnima – istaknuo je Kožić.

hitna Složili se sa županom Trebamo novu Mrežu hitne medicine!