Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 39 pregleda
Ministrica u Puli s gradonačelnikom i županom:

'Kod smještaja u domove za starije potrebno je pronaći pravedan model'

Nada Murganić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Župan Valter Flego je ministricu Nadu Murganić upoznao s ulaganjima u proširenja i dogradnje domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, čime se kani značajno podići razina kvalitete skrbi za starije osobe na području županije

O socijalnom programu grada Pule u ponedjeljak su na sastanku u komunalnoj palači razgovarali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić. 

Gradonačelnik Miletić izvijestio je ministricu kako grad putem socijalnog programa i ostalih brojnih potpora nastoji pomoći socijalno ugroženim građanima. "To je naš prioritet i naše opredjeljenje", poručio je Miletić. Dodao je kako pored jednokratnih novčanih subvencija, poput one za novorođenu djecu od tisuću kuna, Pula redovito provodi i financira niz ostalih mjera i usluga koje u konačnici podižu kvalitetu života u gradu.

"Model upisa djece u dječje vrtiće, kojeg smo kao prvi grad u Hrvatskoj uveli, danas nam je omogućio transparentan, brži i efikasniji sustav upisa bez liste čekanja", istaknuo je i naveo kako bi se takva metoda upisa mogla primijeniti i na druge modele, poput upisa za smještaj u domove za starije i nemoćne. 

Ministrica se složila s tim prijedlogom, napominjući kako se u posljednjih nekoliko godina sustav skrbi za starije decentralizirao, te će i dalje biti potrebna sinergija i suradnja države i lokalne zajednice. "Kod smještaja u domove za starije i nemoćne potrebno je pronaći model koji će biti pravedan i koji će pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija", kazala je Nada Murganić.

Ministricu je župan Valter Flego upoznao s ulaganjima u proširenja i dogradnje domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, čime se kani značajno podići razina kvalitete skrbi za starije osobe na području županije.

"Puno je toga do sada određeno i puno je posla pred nama, a vjerujem da ćemo i dalje zajedničkom suradnjom, pored povećanja kapaciteta, doprinijeti boljoj skrbi za naše starije sugrađane", naglasio je Flego.

Ministrica Murganić je u sklopu jednodnevnog boravka u Puli posjetila i Centar za socijalnu skrb.